02.03. 2021
Úspešné ženy vo svete whisky

Každý rok, 8. marca, oslavujeme výnimočný deň venovaný ženám. Medzinárodný deň žien však nie je len o kráse a jemnosti. Jeho pôvod sa ukrýva najmä v odhodlanosti bojovať za seba a rovnosť aj vo sférach, ktorým kedysi dominovali muži.

A svet alkoholou nie je výnimkou. Minulý rok sme vás zoznámili s tromi úspešnými ženami vo svete rumu. Tento rok vám predstavíme tri výnimočné ženy, ktoré sa stali ikonami vo svete whisky. Zaujímavosťou je, že vo svete whisky vládnu priateľské vzťahy aj medzi konkurenčnými destilérkami, a tak bude pre vás možno prekvapením, že za viacerými značkami slávnych whisky stála práve niektorá zo žien, ktoré vám o chvíľu predstavíme.

Rachel Barrie

aktuálne master blender značiek GlenDronach, BenRiach a Glenglassaugh
v minulosti whisky Bowmore, Laphroaig a Ardmore

Rachel Barrie

Rachel Barrie sa whisky venuje už takmer 30 rokov. Je jednou z mála ženských master blenderiek na svete a stojí za výrobou niekoľkých najlepších škótskych single maltiek. Master blenderkou sa stala v roku 2003.

Jednou z prvých firiem, kde naplno prejavila svoj talent a znalosti bola Glenmorangie. Venovala sa tam nielen rovnomennej whisky Glenmorangie, ale aj single maltkám Ardbeg a Glen Moray. Neskôr sa presunula aj k ďalším významným škótskym značkám whisky: Bowmore, Auchentoshan, Glen Garioch single malts, Laphroaig, Ardmore whisky. A najnovšie má na pod svojimi krídlami whisky GlenDronach, BenRiach a Glenglassaugh.

Jej filozofiou je navrhovať a “vyživovať” najlepší charakter každej whisky, kým sa jemne vyladí do dokonalosti. Vo všetkom, čo robí je pevne zakorenená autenticita. Rachel neváha prekračovať normy a vytvárať stále niečo nové, neustále niečo zlepšovať a odhaľovať nové perspektívy.

Rachel Barrie pochádza z Aberdeenshire s Škótsku. Vyštudovala s vyznamenaním chémiu na Univerzite v Edinburghu a kariéru pôvodne začala ako vedkyňa v Škótskom výskumnom inštitúte pre whisky, kde sa venovala optimalizácii chuťového charakteru whisky počas destilácie a zrenia. Získala množstvo uznaní za svoju prácu na úspešných a svetovo oceňovaných whiskies. Rachel dosiaľ ochutnala whisky z už viac ako 150 000 sudov.
Je porotkyňou na medzinárodných súťažiach alkoholu a je aktívna v odbore. V júli 2018 získala čestný doktorát za svoje zásluhy a vedomosti o alchémii výroby whisky.

V rozhovoroch uvádza, že rada sleduje prednášky TED Talks a ak sa práve nezaoberá miešaním whisky, hrá na klavíri, číta, rada varí a venuje sa outdoorovým aktivitám. S manželom vlastní zbierku siedmich vintage motoriek.

Kirstie McCallum

aktuálne master blender whisky Crabbie, The Pogues a Aber Falls
v minulosti Bunnahabhain, Deanston, Tobermory, či Glen Moray

Kirstie McCallum

Kirstie sa pohybuje vo svete whisky už viac ako 20 rokov. Má doktorát z analytickej chémie z Glasgow Caledonian University a má za sebou úspechy, ktoré sú výsledkom jej skúseností a bohatých vedomostí o whisky.

Stála pri blendovaní rôznych whiskies, no najviac vás bude asi zaujímať, že Kirstie bola senior blenderkou vychytených značiek Bunnahabhain, Deanston a Tobermory a neskôr Head of Whisky Creation pre Glen Moray Whisky.

Po skončení univerzity pôvodne chcela pracovať vo farmaceutickom priemysle. Pretože tam vtedy neboli voľné pracovné pozície, vzala dočasnú prácu v destilérke. A to bol začiatok, vo svete whisky už s veľkým úspechom zostala.

Najobľúbenejšou časťou jej práce je vraj miešanie whisky, zahŕňajúce vyberanie sudov, rôznych chutí a ich spoločné vylaďovanie. Podľa Kirstie sú whisky blendy často prehliadané. Sama však miešanie whisky považuje za skutočné umenie, v ktorom sa snúbia chute rôznych whisky do jediného krásne jednotného chuťového profilu.

Vždy sa považovala za veľkú fanúšičku whisky a sama ju obľubuje nielen čistú, ale aj v podobe long drinkov a koktejlov. Podľa Kirstie žiadny správny spôsob ako si whisky vychutnávať neexistuje, jednoducho by sme si chuť whisky mali vždy užívať tak, ako to sedí našim chuťovým bunkám.

Kirstie je okrem whisky veľkou milovníčkou cestovania a dovoleniek. Rada chodieva na nové miesta, spoznáva nových ľudí a nové kultúry, obľubuje výlety a prehliadky. Dopĺňa to aj relaxom pri bazéne s (whisky) drinkom v ruke. Najviac si obľúbila USA a Floridu, no medzi jej najobľúbenejšie krajiny patrí aj Fínsko kvôli nádhernej krajine a fantastickým ľuďom, či Španielsko kvôli gurmánskemu jedlu.
Takisto je vášnivou fanúšičkou motošportu a ročne sa vraj zúčastňuje toľkých okruhov World Rally Championship, koľko je len možné.

Rita Taketsuru (Jessie Roberta Cowan)

matka japonskej whisky Nikka

Rita Taketsuru

Do tretice vám chceme predstaviť aj jednu zo žien vo svete whisky z minulosti. Rovnako ako spoločnosť, aj svet whisky prešiel veľkými zmenami. V porovnaní s Rachel Barrie a Kirstie McCallan vám preto možno na prvý dojem Rita Takeskuru bude pripadať len ako slabý odvar ich úspechov. V kontexte svojej doby je však veľkým menom.

Rita bola manželkou zakladateľa japonskej whisky Nikka Whisky. Narodila sa v roku 1896 v malom meste Kirkintilloch (blízko Glasgowu). Jej život sa výrazne zmenil, keď sa stretla so zanieteným chemikom z bohatej japonskej rodiny, ktorá po celé generácie venovala výrobe saké. V Škótsku prišiel získať vedomosti a skúsenosti s výrobou whisky a vo voľnom čase učil jej brata judo. Rita sa do mladého muža zaľúbila a v roku 1920 sa aj napriek nevôli rodičov z oboch strán vzali a presťahovali do Japonska.

Kým v rodnom Škótsku je menej známa, v Japonsku ako vo svojej adoptívnej krajine sa stala slávnou. Rita 40 rokov pomáhala svojmu manželovi budovať najznámejšiu a najúspešnejšiu japonskú destilérku na whisky, ktorá ma dnes na konte množstvo ocenení. Rita bola pri budovaní destilérky manželovi nielen silnou morálnou oporou, ale keď to bolo potrebné, vyhrnula si rukávy a pomáhala destilérke získať peniaze aj hodinami klavíra a angličtiny. Veľmi dobre sa adaptovala na japonskú kultúru (do Škótska sa údajne po sobáši vrátila iba dvakrát) a vybudovala si sieť kontaktov, ktoré pomohli získať destilérke investorov. Aj keď k vzniku japonskej whisky veľmi prispela, sama to v Japonsku nemala veľmi jednoduché. Ako cudzinka v krajine, ktorá bola počas 2.svetovej vojny vo vojnovom konflikte s Britániou bola už vo všeobecnosti podozrievaná zo špionáže. Rita situáciu však ustála. Destilérka prosperovala a Rite po jej smrti v roku 1961 v Japonsku nakoniec vzdali poctu tým, že po nej pomenoval hlavnú ulicu v meste Yoishi, kde žila.

Newsletter