V bare si armaňak objednávajú len fajnšmekri, pretože oveľa slávnejším alkoholom vyrobeným z hrozna je o čosi V bare si armaňak objednávajú len fajnšmekri, pretože oveľa slávnejším alkoholom vyrobeným z hrozna je o čosi drahší koňak. Pôvod armaňaku (franc. armagnac) treba hľadať v Gaskonsku, ktoré preslávil aj mušketier D´Artagnan či Cyrano z Bergeracu. Armaňak ako starší brat koňaku sa prvýkrát objavuje v písomnej zmienke z roku 1411, o koňaku sa písalo až o 200 rokov neskôr. Armaňak sa počas jedinej postupnej destilácie premieňa na voňavý nápoj plný vínneho základu. Jeho unikátnosť tvorí 5 základných faktorov - podnebie, pôda, odrody viniča, destilačný proces a proces zrenia. Podnebie a pôda dodávajú vybraným odrodám viniča špecifickú chuť, typickú len pre tri malé oblasti Gaskonska. Zákon z 25. mája 1909 nariaďuje, že armaňak sa môže vyrábať jedine na územiach Bas Armagnac, Tenareze a Haut Armagnac. Vínne destiláty sa v stredoveku využívali prevažne ako liečivá účinné proti starnutiu, nechutenstvu, slabosti, zádumčivosti, senilite, či impotencii. Väčšinu týchto blahodarných účinkov potvrdil aj moderný výskum univerzity v Bordeaux. Príkladom toho sú i Gaskonci. Tí síce obľubujú nezdravé, ťažké a mastné jedlá, no napriek tomu patria k najzdravšej, najspokojnejšej a najdlhovekejšej populácii nielen vo Francúzsku, ale aj v celej Európe.
...zistiť viac skryť