Ako vybrať Víno?
Vybrať to správne víno je naozaj umenie. My vám s tým však vieme pomôcť. Poďte sa s nami pozrieť na krátku históriu vzniku tohto jedinečného nápoja!
Víno je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholovým kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča hroznorodého - hrozna.
![Ako vybrať Víno?](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-header/landing_pages/f10a33cc02ce17aaa9b3c46018d75a2c.png)
![Pôvod vzniku vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/590210fb3cf9d47c9b4e2e715469978f.png)
Archeológovia objavili 9000 rokov staré zvyšky ryžového a medového vína na keramických črepoch z Číny, bol to jasný dôkaz, že už v staroveku ľudia poznali fermentáciu. Tento objav sa rozniesol do ostatných častí sveta. Na Blízkom východe boli nájdené zvyšky hrozna v 7400 rokov starých pohároch. V Egypte boli nájdené medicínske nádoby, do ktorých bolo pridané víno v 5000 rokov starej hrobke faraóna Škorpióna I.
![Vinice](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/e91d2b9f594ce6998cef72eb719b4835.png)
Najväčším producentom vína na svete je Taliansko. Španielsko však má najväčšiu plochu viníc. A USA je najväčší spotrebiteľ vína na svete.
Vinohradníctvo je doménou subtropickej oblasti, darí sa mu však aj v teplejších a nižšie položených miestach mierneho pásma.
Viniciam sa však darí aj v severných oblastiach, ktoré sú atypické, ako napríklad Lotyšsko či Škandinávia - Nórsko a Švédsko.
Vinárstva sú aj v regiónu Mosel-Saar-Ruwer v Nemecku. V horách. Vznikajú tam biele vína svetovej kvality. Vinári sa však musia do svojich viníc na kopcoch voziť zubačkou.
Na Slovensku máme najväčšie vinice v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Pestovateľská plocha je 7 304 hektárov. Prevláda v nej pestovanie bielych odrôd, najmä Veltlínskeho zeleného a Rizlingu vlašského. Pod Karpatmi sa darí aj modrým odrodám ako Svätovavrinecké či Frankovka modrá.
![Proces výroby vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/13c084aac334d0b283de0786a47a7242.png)
Dobrý vinár vie, že kvalita vína závisí od kvality hrozna. Je dôležité mať správnu odrodu na vhodnej pôde a v dobrej oblasti, staré a kvalitné vinice, s primeraným výnosom na hektár. Kvalitný zber a dobré počasie sú tiež kľúčové.
Lisovanie hrozna je dôležitým krokom pre kvalitu vína. Šetrné lisovanie je kľúčové pre získanie kvalitného muštu bez horkosti a trpkosti. V Champagne sa lisuje veľmi opatrne, čo vedie k najlepším šumivým vínam.
Fermentácia je proces, kde kvasinky menia cukry na alkohol a oxid uhličitý. Je dôležité venovať pozornosť tomuto procesu. Fermentácia môže prebiehať v drevených alebo nerezových nádobách. Niektorí vinári používajú vybrané kvasinky, iní uprednostňujú prirodzenú mikroflóru, najmä pri bio-dynamickej vinifikácii. Riadená fermentácia sa využíva na udržanie optimálnej teploty muštu.
![Zrenie vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/3539b2acb2d05a9226f3daabf25c3b96.png)
K zreniu vína sa môžu používať sklenené alebo drevené nádoby - sudy. V moderne zariadených vinárstvach sú to väčšinou nerezové nádrže. V posledných desaťročiach sa hojne používajú k zreniu dubové sudy, hlavne typu barrique. Drevené sudy k výrobe vína nerozlučne patria, a to predovšetkým pre svoje jedinečné vlastnosti - pórovitosť, biochemické zloženie, ale tiež tepelne izolačné schopnosti.
![Zaujímavosti o víne](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/40e1ca1d95f6086bd91879d13cb78e0d.png)
Hrozno je najpestovanejšie ovocie na celom svete.
V minulosti zvykli ľudia piť od smädu víno. Totiž v tých časoch to bolo oveľa bezpečnejšie ako pitie vody. Pretože fermentácia, ktorá je prirodzená pri výrobe, môže zabiť choroboplodné zárodky ako je salmonela alebo cholera.
Z jednej tony plodov hrozna sa vyprodukuje 720 fliaš vína.
![](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-default/landing_page_items/5b3c153574e7483f8030fb845fbeeed7.png)
![Druhy vína](http://images-svetnapojov-cdn.rshop.sk/landing-positioned-lr/landing_page_items/e464f5eb580abeedf547e11893398d47.png)
Existuje viacero kritérií pri delení vína. Základné delenie:
- Prírodné víno (bez chemického ošetrovania)
- Upravované víno
Členenie podľa farby:
- Biele víno
- Červené víno
- Ružové víno
Členenie podľa spracovateľského hľadiska:
- Odrodové víno
- Známkové víno cuvée (víno) výber (víno)
Členenie podľa obsahu cukru
- Vína tiché suché (najviac 4 g.l−1 zvyškového cukru)
- Polosuché (4,1–12 g.l−1 zvyškového cukru)
- Polosladké (12,1–45 g.l−1 zvyškového cukru)
- Sladké (minimálne 45 g.l−1 zvyškového cukru).
- Vína šumivé brut nature (prírodne surové) - menej ako 3 g.l−1 cukru (bez pridania cukru do šťavy)
- Extra brut (obzvlášť surové) - 0–6 g.l−1 cukru
- Brut (surové) - do 15 g.l−1 cukru
- Extra dry (obzvlášť suché) - 12–20 g.l−1 cukru
- Sec (suché) - 17–35 g.l−1 cukru
- Demi-sec (polosuché) - 33–50 g.l−1 cukru
- Doux (sladké) - viac ako 50 g.l−1 cukru