/
Islay whisky: história a čaro rašeliny

Islay whisky: história a čaro rašeliny

9 min.
Islay whisky: história a čaro rašeliny

Prečo je whisky z Islay rašelinová? Zistite ako rašelina formovala chuť whisky na tomto ostrove a prečo sa dnes jedná o kultový región produkujúci škótsku whisky.

Islay je u whisky entuziastov ikonická pre svoj dymový, rašelinový charakter, ktorý ju, ako región, odlišuje od tých ostatných. Ako sa ale táto rašelina vlastne dostala do whisky? Prečo práve na Islay, a prečo sa tento región stal populárnym medzi milovníkmi whisky na celom svete? Na tieto, a iné otázky sa pozrieme v tomto článku.

Čo je Islay?

Islay je malý ostrov, nachádzajúci sa na západnom pobreží Škótska. Momentálne sa na ňom nachádza 10 aktívnych liehovarov (Bowmore, Lagavulin, Ardbeg, Laphroaig, Caol Ila, Ardnahoe, Kilchoman, Bruichladdich, Bunnahabhain a Port Ellen, ktorý nedávno opäť otvorili) a plánovaná je aj výstavba ďalších nových liehovarov ako Portintruan či Laggan Bay.

Čo je vlastne Islay whisky?

Jedná sa o whisky pochádzajúcu z regiónu Islay v Škótsku. Týchto regiónov Škótska Whisky Asociácia oficiálne uznáva 5, ide o regióny Highland, Lowland, Speyside, Campbeltown a Islay, no v súčasnej dobe sa diskutuje aj o oddelení takzvanej „Island whisky“ od regiónu Highland, v ktorom sa momentálne nachádza.

Liehovary sú totiž do regiónov rozdelené podľa príbuzného chuťového profilu, i.e. podľa toho, aký chuťový profil je „najbežnejší“ pre whisky z daného regiónu, napr. whisky zo Speyside sú známe tým, že najčastejšie dozrievajú v sudoch po sherry a sú intenzívne, korenisté a cítiť v nich tóny lesných plodov, medu či škorice; zatiaľ čo whisky z regiónu Lowland sú typicky jemnejšie, bylinnejšie a cítiť v nich chute ako vanilka, dub či sadové ovocie.

Whisky z Islay je známa svojou svojou výraznou dymovou chuťou a prímorským charakterom. Pre každé pravidlo však existuje výnimka, a tak, ako nájdeme dymené whisky v iných regiónoch (napr. Ardmore v regióne Highland, či Meikle Toir v regióne Speyside), nájdeme aj na Islay liehovary, ktoré sa venujú výrobe nedymeného destilátu (napr. Bunnahabhain 12 či Bruichladdich Classic Laddie, etc.)

Prečo sa na Islay používa rašelina?

V krátkosti pre to, lebo jej majú na ostrove veľa. Islay má bohaté rašeliniská, no je chudobná na lesy, preto bolo najefektívnejšie kúriť, či sušiť naklíčený jačmeň na rašeline, namiesto napr. uhlí. Tento proces však preniesol dymovú arómu rašeliny do sladiny a neskôr aj do výslednej whisky. Postupom času sa z procesu, ktorý nebol ničím iným ako nevyhnutnosťou, stal charakteristický znak celého regiónu.

V súčasnosti je „dymovosť“ whisky merateľnou hodnotou, ktorú výrobcovia zvyknú uvádzať číslom, ktoré nasleduje skratka PPM. PPM znamená phenol parts per million a voľne sa prekladá ako obsah fenolov v destiláte. Tieto fenoly sa do whisky dostávajú tým, že je jačmeň dymený na rašeline. No obsah fenolov vo whisky sa zvyčajne meria pred jej vypálením (meria sa v slade, nie v destiláte) takže obsah fenolov vo whisky môže byť niekedy zavádzajúci. Napríklad, výrobca napíše že whisky bola dymená na 50PPM, no počas destilácie sa časť fenolov stratí, a výsledný fľaškovaný produkt môže mať už len 30PPM.

Ako sa whisky z Islay stala kultovou ikonou?

Postupne. Whisky z Islay bola zo začiatku vnímaná ako ťažká a neprístupná, hlavne nováčikom, ktorý sa nevedeli popasovať s tónmi dymu, rias či zemitej rašeliny. Najväčší boom mala whisky z tohto regiónu v 20. storočí, kedy bola spopularizovaná bývalou majiteľkou liehovaru Laphroaig Bessie Williamsonovou, ktorá ju vlastnila v 50.- 60. rokoch 20. storočia. Bessie Williamson bola prvou ženou, vlastniacou škótsky whisky liehovar v 20. storočí a v 60. rokoch 20. storočia z nej Škótska Whisky Asociácia spravila ich hovorcu v USA. Ona si všimla rastúceho dopytu pre „jednosladové 1 škótske whisky a adaptovala tomu produkciu Laphroaigu, ktorý sa do tej dobe viac-menej používal do blendov. Tomuto nárastu v záujme došlo hlavne v Amerike, kde neskôr začala byť whisky z Islay vnímaná ako luxusný produkt, ktorý sa nachádzal v prémiových baroch či reštauráciách.

Na prelome storočí sa obnovil záujem o whisky s bohatou chuťou. Obzvlášť vyhľadávanými sa stali whisky z ostrova Islay, známe svojou rašelinovou chuťou, tradičnou výrobou a autenticitou. Do popredia sa dostali liehovary ako Lagavulin, Ardbeg či už vyššie spomenutý Laphroaig, ktoré reprezentovali tieto aspekty chuti a výroby.

Dnes patrí dymená whisky medzi asi najvyhľadávanejšie štýly whisky a tešia sa z nej fanúšikovia z celého sveta. Nárast popularity tohto štýlu si môžeme všimnúť aj pri liehovaroch, ktoré tradične neboli známe produkovaním dymeného destilátu, no časom sa rozhodli experimentovať a adaptovať sa novodobým trendom (napríklad Balvenie a ich Week of Peat release).

Ktoré chute najčastejšie nájdeme vo whisky z tohto regiónu?

My už sme z nich niektoré spomenuli v predchádzajúcich paragrafoch, išlo hlavne o rašelinu a dym, no toto nie sú jediné chuťové tóny, ktoré sa môžu tradične vyskytovať vo whisky z tohto regiónu. Najčastejšie sa môžete stretnúť s tónmi jódu, popola, tabaku, soli, vanilky, dubu, citrusov, karamelu, lesného ovocia, či dokonca aj táboráka, lekárničky či horiacej gumy. Predstavivosti sa medze nekladú, hlavne keď sa jedná o niečo tak subjektívne ako je degustácia whisky.

Pri tejto otázke by sme sa mohli pozastaviť aj pri tom, že teda odkiaľ berie whisky z Islay tieto chute a vône? Krátka odpoveď by bola, že sa jedná o kombináciu terroiru, destilácie a typu sudov, v ktorých whisky zreje. Podrobnejšie by sme sa na túto tému ale chceli pozrieť v samostatnom článku.

Na záver tohto článku by sme sa radi pozreli na najznámejšie liehovary tohto regiónu a v krátkosti vám predstavili ich chuťový profil, prípadne dali odporúčania, na ich najpopulárnejšie či najdostupnejšie fľaškovania.

Za „top 5“ liehovarov na Islay sú univerzálne považované: Laphroaig, Lagavulin, Caol Ila, Bowmore a Ardbeg. Je tak tomu kvôli ich histórií a chuťovému profilu, ktorý ponúkajú. Nemusíte sa však báť, aj ak ich mená pôsobia zastrašujúco, niektoré z týchto liehovarov produkujú tie najjemnejšie whisky z Islay.

Na začiatok spomenieme Bowmore, jedná sa o prvý legálne licencovaný liehovar na ostrove, a založený bol v roku 1779. Tento liehovar je často označovaný za „vstupnú bránu do regiónu Islay“, kvôli jeho jemnosti jeho destilátu a tomu ako dobre je do neho zakomponovaná rašelina. Ich najznámejším fľaškovaním je pravdepodobne Bowmore 12. Ide o 12 ročnú whisky zretú v kombinácii sudov po bourbone a sherry, ktorá je fľaškovaná o 40 % sile alkoholu. Ide tak o veľmi jemnú a lahodnú whisky, ktorá je prístupná aj začínajúcim whisky pičom. Cítiť v nej tóny vanilky, citrusov, sušeného ovocia, čierneho korenia, morskej soli, jemnej rašeliny či kvetov.

Ďalej máme liehovar Caol Ila, ktorý je často označovaný za „malú sestru Lagavulinu“ (kvôli tomu že oba tieto liehovary vlastní Diageo). Caol Ila bola založená v roku 1846 a veľká časť destilátu, ktorý vyprodukuje sa používa do blendov Johnnie Walker. Majú však aj vlastné fľaškovania, spomenieme Caol Ila 12, ako to asi najznámejšie. Ide o whisky, ktorá zrela 12 rokov v sudoch po bourbone a fľaškovaná je o 43 % sile alkoholu. Kvôli tomuto je priamočiarejšia a sviežejšia. Cítiť v nej tóny citrusov, dubu, zemitej rašeliny, morskej soli, vanilky či medu.

A teraz na samotný Lagavulin, založený v roku 1816. Našlo by sa pravdepodobne iba málo tých, ktorý o tomto liehovare nikdy nepočuli. Lagavulin 16 je bežne označovaný za „gentleman´s dram“. Ide o whisky zretú 16 dlhých rokov v kombinácií sudov po sherry a bourbone, ktorá je na záver fľaškovaná o 43% sile alkoholu. Cítiť v nej tóny kože, tabaku, horkej čokolády, zemitej rašeliny, sušeného ovocia a medu. Jedná sa o intenzívnejšiu a dymenejšiu no lahodnú a krémovú whisky, ktorá si získala srdcia whisky pičov po celom svete. Iba málo čo sa podľa nás vyrovná čerstvo otvorenej fľaši Lagavulinu 16.

Ardbeg, založený v roku 1815, sa teší na výslní jednak kvôli tomu, že ide o jednu z asi najviac dymených whisky z Islay (slad dymený na 55PPM, v porovnaní s Bowmore, kde je slad dymený na 20PPM či Lagavulin kde je dymený na 35PPM), ako aj kvôli tomu, že ich vlastní LVMH (Luis Vuitton, Moët Hennessy) čo ich zaradilo medzi luxusné, prémiové značky whisky. Ich najznámejším fľaškovaním je pravdepodobne Ardbeg 10, ide o whisky zretú 10 rokov v sudoch po bourbone. V chuti cítiť intenzívnu rašelinu, uhlíky, decht, citrusy, vanilku, mokré drevo, taníny z dubu či náznak soli. Toto už je whisky pre znalcov, či silné povahy, pretože je možné, že ak by ste Ardbeg 10 naliali začiatočníkovi, úplne by ste ho odradili od pitia škótskej whisky.

Na úplný záver ešte spomenieme Laphroaig, ktorý sa v tomto článku objavil už viackrát. Založený bol v roku 1815 a produkuje veľmi špecifický typ whisky, často označovaný za medicínsky. Ich najznámejším fľaškovaním je rozhodne Laphroaig 10, ktorý zrel 10 rokov v sudoch po bourbone a je fľaškovaný o 40% sile alkoholu. Chuťový profil je veľmi charakteristický. Do nosa vás udrie intenzita zemitej rašeliny, morskej soli, jódu, dechtu, horiacej gumy, spálených citrusov a žeravých uhlíkov. Na jazyku je whisky krémová, cítiť tóny citrusov, rašeliny, jódu, dechtu, tlejúcej pahreby či morských rias a morskej soli. Záver je dlhý a suchý, objavia sa v ňom tóny medu či citrusov a samozrejme pretrvávajúca chuť rašeliny.

V tomto článku sme sa pozreli na to čo je Islay, aká whisky z nej pochádza či na to prečo je tá whisky momentálne tak populárna medzi entuziastami. Taktiež sme si predstavili niektoré známejšie liehovary a povedali si viac o ich najznámejších fľaškovaniach. O každom liehovare by sme sa vedeli rozpísať do hĺbky, a možno bude príležitosť tak spraviť v inom článku, pretože každý jeden liehovar má bohatú históriu a veľké kvantum zaujímavých fľaškovaní, ktorým by sme sa mohli venovať.

Či ste už začiatočník alebo skúsený degustátor, tento región ponúka nezabudnuteľný chuťový zážitok, plný tradície a ambície. Či už začnete svoju cestu z dramom Bowmore 12 alebo sa rozhodnete siahnuť po niektorej z nedymených whisky tohto regiónu čaká vás úžasná cesta plná chuti a poznania.

Sláinte!

1 Technicky žiadna whisky nie je jednosladová. Nie je to možné, na výrobu whisky treba veľa sladu, takže liehovary kupujú rôzne typy sladu, od rôznych dodávateľov z rôznych krajín. Termín „single malt“ označuje to, že whisky vo fľaši bola vyrobená v jednom liehovare, a zo 100% sladovaného jačmeňa.

Caol Ila 12 ročná 0,7l
5000281016290
0.7 l
43 %
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
46,90 €
Lagavulin 8 ročná 0,7l
5000281050553
0.7 l
48 %
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
56,30 €
Caol Ila Moch 0,7l
5000281028033
0.7 l
43 %
Na sklade
Osobný odber v 4 predajniach4 predajne
Na sklade
Osobný odber v 4 predajniach4 predajne
56,40 €
Ardbeg 10 ročná 0,7l
5010494195286
0.7 l
46 %
Na sklade
Osobný odber v 6 predajniach6 predajní
Na sklade
Osobný odber v 6 predajniach6 predajní
47,90 €
Ardbeg Corryvreckan 0,7l
5010494296280
0.7 l
57.1 %
Na sklade
Osobný odber v 6 predajniach6 predajní
Na sklade
Osobný odber v 6 predajniach6 predajní
90,90 €
Laphroaig 10 ročná 0,7l
5010019640260
0.7 l
40 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
39,90 €
Lagavulin 16 ročná 0,7l
5000281005409
0.7 l
43 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
82,90 €
Laphroaig PX Cask 1l
5010019637291
1 l
48 %
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
78,20 €
Bunnahabhain 12 ročná 0,7l
5029704217366
0.7 l
46.3 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
49,80 €
Bunnahabhain An Cladach 1l
5029704219032
1 l
50 %
Posledné 3 kusy
Osobný odber v 1 predajni1 predajňa
Posledné 3 kusy
Osobný odber v 1 predajni1 predajňa
58,50 €
Odporúčame vám prečítať si aj
10 tipov na experimentálne whisky, ktoré vás očaria
21. 09. 2021
10 tipov na experimentálne whisky, ktoré vás očaria
Pripravili sme si pre vás zoznam desiatich najzaujímavejších experimentálnych alebo inak povedané netradičných whisky z Írska, Škótska a Japonska. Ohúria klasikov, expertov ale aj nováčikov vo svete whisky. Určite sa vám niekedy stalo, že ste chceli vyskúšať niečo nové, objaviť nové chute, vône a nechať sa prekvapiť. To isté si povedali aj ľudia z rôznych whisky destilériek po celom svete. Preto…
Umiki: Oceánom vyladená whisky z krajiny vychádzajúceho slnka!
18. 08. 2022
Umiki: Oceánom vyladená whisky z krajiny vychádzajúceho slnka!
Japonsko je krajina plná krásnej architektúry, kultúry, histórie no najmä exkluzívnych kúskov whisky, rumov a koňakov. V tomto prípade vám prinášame unikátnu blended whisky z ďalekej Ázie, ktorá vám zaručene roztancuje chuťové poháriky a rozochveje zmysly.  Umiki Kde inde ako v Japonsku mohol vzniknúť nápad vytvoriť whisky pomocou oceánskej vody? Áno presne tak, slanej vody z mora! Nie len že…