Paranubes Caña Criolla je autentický mexický aguardiente de caña (neodležaný rum), vyrobený výlučne z lokálnej odrody cukrovej trstiny „Criolla“.
Tento destilát sa vyrába zo 100 % čerstvej trstinovej šťavy (žiadna voda, žiadne aditíva), fermentovanej počas 24 hodín pomocou pôvodných kvasiniek a následne destilovanej procesom v hybridnom medenom destilačnom zariadení s 6‑plošinovým medeným stĺpom počas 9 hodín. Pomocou piatich selektívnych „cutov“ (85 °, 80 °, 65 °, 20 ° a 5 °) sa dosahuje vyvážený profil, a konečný destilát je plnený do fliaš s obsahom alkoholu 54,6 % bez pridania vody.
Destilát sa prezentuje v sýtej, neodležanej forme, pričom v nose sa objavujú pikantné trávené a štipľavé tóny korenia, doplnené o tropické nuansy prezretej trstiny. Na jazyku je chuť extrémne čistá, zemistá, s mäsovými a slanými náznakmi, ktoré prechádzajú do intenzívnej trstinovej sladkosti s herbálnym podtónom – vysoká koncentrácia živice a čerstvosti typická pre „Criolla“ odrodu.
Paranubes vyrába José Luis Carrera v Sierra Mazateca (Oaxaca), člen rodiny Mazatecov, ktorá pestuje trstinu po generácie. Značka vznikla v roku 2017 s cieľom zachovať domáci tradičný aguardiente de caña a podporiť komunitu. Caña Criolla je monovarietálne vydanie, pravidelne vytvárané v limitovaných šaržiach, aby prezentovalo unikátny terroir najčastejšie sa vyskytujúcej lokálnej trstiny – „criolla“ tvorí 85 % pôvodnej zmesi Paranubes Blanco.





