Rum Mezan Guyana 2005 bol destilovaný v roku 2005 v Diamond Distillery (Guyana) pomocou ikonického Port Mourant Double Wooden Pot Still - unikátnej hliníkovej destilačnej sústavy, zachovanej z bývalej Port Mourant destilérie a presunutej najprv do Uitvlugt a následne do Diamondu. Táto technológia produkuje výrazne bodové, estery bohaté destiláty s charakteristickým esterovým prejavom.
Rum zreje približne 10 rokov v ex-bourbon sudov z amerického bieleho duba, najprv v tropických podmienkach Guyany a následne kontinentálne v Európe. Tento postup umožňuje dosiahnuť jemnejšiu zlatú farbu, priznať bohatý charakter portu mourant destilátu, pričom zostáva bez farbenia či sladidiel - typické pre filozofiu „The Untouched Rum“.
Vôňa rumu je komplexná, s prvými dojmami sviežosti - zelená paprika, mentol, sladké banány, jahodové tóny a jemný náznak klementínky. Chuť je korenistá a tropická - kombinácia zázvoru, papriky, banánu, limetky, s koncovými dotykmi mäty a dubu.
Tento rum je vhodný na pomalé degustovanie čistý; niektorým degustátorom otvoria arómy celé spektrum až po pridaní kvapky vody.





