Glenmorangie Quinta Ruban 14 ročná
Výslovnosť: {Glen-morendží}Glenmorangie Quinta Ruban 14 ročná je súčasná verzia z radu “Extra Matured” od liehovaru Glenmorangie (Highlands). Vyznačuje sa kombináciou prvotného zrenia v bourbone a následného dozrievania v ex-port wine sudoch z Portugalska (ruby port casks), čo jej dodáva tmavšiu, vrstvenú a výraznejšiu podobu oproti základnej edícii.
Glenmorangie používa vysoké medené destilačné kolóny (tzv. giraffe-stills) s dlhými krkmi, ktoré umožňujú, aby len ľahšie a čisté pary prešli – výsledkom je jemnejší destilát.
Whisky najprv zreje približne 10 rokov v sudoch po bourbone (americký biely dub). Následne sa presúva do ex-port wine sudov (“ruby port pipes”) dovážaných z portugalska (Quinta / vinárske oblasti), kde dozrieva ďalšie roky, aby získala farbu a charakter portového vplyvu. Alkohol: 46 % ABV.
Vo vôni sa objavujú tmavšie ovocné tóny (čerešne, čierne ríbezle) kombinované s čokoládou, mandarínkou, orechmi a jemným korením. Pridávajú sa akcenty mätovej čokolády, pomarančovej šupky a vlašských orechov.
V chuti sa prejavuje hladkosť, bohaté vrstvy čokolády, pomaranča, orechov (mandle / vlašské orechy), štipka korenia a tmavé ovocie (čerešne, ríbezle). Vývoj vedie ku kombinácii sladkých a suchých tónov s dotykom citrusovej sviežosti. Dochuť (záver) je pomerne dlhý, s prítomnosťou tmavej čokolády, pomaranča a jemného korenia, ako aj náznak orechov a dubu.
Najlepšie sa pije čistá alebo s veľmi malou kvapkou vody, aby sa uvoľnili jemné tóny portovej ovocnosti. Vďaka svojej intenzite sa hodí ako whisky na pomalé degustovanie po jedle. Výborne sa kombinuje s tmavou čokoládou, pomarančovými dezertmi (napr. čokoládový pomarančový koláč), orechovými pralinkami alebo dezertmi na báze višní či červeného ovocia.





