Edradour 10 ročná
Výslovnosť: {Edradór}Edradour 10 ročná je základná, ale veľmi výrazná single malt z destilérie Edradour v škótskych Highlands (Pitlochry). Jej produkcia je stále ručná a desléria používa tradičné metódy, ktoré sa v podstate nezmenili za desiatky rokov.
Táto whisky je známa silným vplyvom sudov po sherry a robustným charakterom, ktorý sa nebojí ukázať svoju osobnosť.
Edradour je malá farmárska destiléria, ktorá si zachováva manuálnu výrobu aj technológie z minulosti, vrátane malých kotlov a tradičných zariadení. Destilácia sa robí klasicky z jačmeňa, a zrejme s použitím kondenzátorov typu worm tub, čo prispieva k plnšiemu, textúrovanému destilátu (typicky v malých destilériách Highland typu).
Whisky zreje v 100 % sudov po Oloroso sherry, ale tiež sa uvádzajú kombinácie sherry a bourbon sudov podľa recenzií (blend sudov). Obsah alkoholu je 40 % ABV (v štandardnej verzii).
Vo vôni Edradour 10 otvára bohaté tóny sušeného ovocia, sherry, mandlí, vanilky a sirupu. Objavujú sa tóny kandizovaného ovocia, orechov a jemných korenín (škorica, klinček).
Na chuti je whisky plná, bohatá, sladká, s vplyvom sherry štruktúry - objavia sa ríbezle, figy, datle, mandľové akcenty, karamel a med. V pozadí sa môže objaviť tóny ražného alebo tmavého chleba, jačmeňa a náznak korenia (čierne korenie, štipka muškátového orecha).
Dozvuk je stredne dlhý, teplý, s pokračujúcou sladkosťou a jemným korenistým podtónom, prípadne dotykom dubu.
Najlepšie sa pije čistá, pri izbovej teplote, možno s malým množstvom vody, aby sa otvorili jemnejšie tóny ovocia a korenia. Vďaka silnému profilu je vhodná skôr na pomalé degustovanie.
