Speyburn 10 ročná
Výslovnosť: {Spejbörn}Táto 10-ročná single malt whisky získala zlatú medailu na svetovej súťaži World Spirits Competition v San Francisku v roku 2006. Klasika z liehovaru Speyburn.
Whisky vzniká výlučne z jačmenného sladu a vody, ktorá pochádza z prameňov Broad Burn a Granty Burn v okolí destilérie Speyburn. Destilácia prebieha v tradičných medených destilačných prístrojoch. Potom whisky zreje 10 rokov v sudoch z amerického duba - v ex-bourbon sudoch a v ex-sherry sudoch (španielske sherry sudy) - čím získava svoju výnimočnú sladkosť a hĺbku.
Vôňa je pomerne citrusová a aromatická. Pocukrované pomarančové šupky a bylinkové tóny, hobliny dreva a borovicový olej, mentolové listy a zimné korenie. Neujdú vám tóny sladového jačmeňa a sladkosť obilia.
Chuť je stredne silná a celkom hladká a nájdete dobre vyvážené tóny sladkosti obilia, hrozna, datlí a sladový extrakt a aníz s náznakmi niečoho bylinkového a dotykom dymu. Finiš je pomerne dlhý, s množstvom jačmeňa.
Túto whisky je najlepšie podávať čistú, pokojne pri izbovej teplote, alebo s veľmi jemným pridaním kvapky vody, ktorá umožní otvoriť viac ovocných a korenistých vrstiev. Vhodná je ako whisky na bežné popíjanie alebo na začiatky degustácie, prípadne ako jemný základ do kokteilov, kde nechceme dominanciu, ale skôr podporný sladký charakter.





