Cachaça Pitú sa vyrába v meste Vitória de Santo Antão, v brazílskom štáte Pernambuco, regionálnej kolíske cukrovej trstiny a cachaçy.
Značka vznikla v roku 1938 zakladateľskými rodinami Ferrer de Morais a Cândido Carneiro, ktoré pomenovali značku podľa miestneho potoka „Pitú“, známemu vďaka sladkovodným krevetám, ktoré sa v ňom v hojnom počte vyskytovali. Dodnes je vedená štvrtou a piatou generáciou rodiny, čo podčiarkuje kontinuitu tradičných rodinných hodnôt.
Pitú je destilovaná výlučne z čerstvej šťavy cukrovej trstiny pestovanej v miestnom „massapê“ pôdnom type. Každá fľaša prechádza jednostupňovou destiláciou, ktorá je kľúčová pre zachovanie aromatickosti.
Po destilácii Pitú zreje v drevených nádržiach niekoľko týždňov, čo jej dodáva jemnosť a umožňujú vyvážiť chute. Tento proces zachováva jej sviežu a autentickú charakteristiku.
Pitú Cachaça ponúka sviežu arómu cukrovej trstiny, ktorú dopĺňajú jemné tóny zelenej trávy a subtílny náznak citrusovej kôry.
Na jazyku je ľahká a svieža, s výraznými tónmi cukrovej trstiny, citrusov a jemným bylinkovým charakterom, ktorý pripomína estragón a tymián. Záver je krátky až stredne dlhý, s jemne sladkastými a korenistými dozvukmi.
Fľaše sú plnené s obsahom alkoholu 38 % s objemom 0,7 l.





