Ochutnávajte whisky ako znalec: krok za krokom

Naučte sa, ako správne degustovať whisky krok za krokom. Tipy odborníkov na vôňu, vôňu a chuť whisky. Objavte svet whisky so Svetom nápojov.
Degustácia whisky nie je len o pití, ale o komplexnom zážitku. Správny pohár, vôňa, chuť a postup krok za krokom vám pomôžu objaviť jemné rozdiely medzi škótskou, írskou či japonskou whisky. V tomto sprievodcovi vám ukážeme, ako degustovať whisky ako znalec – od prvého privoňania až po posledný dúšok.
Farba
Farba whisky sa odvíja od viacerých faktorov, ako sú napríklad vek, typ sudov, v ktorých zrela alebo či bola dofarbovaná. Bledšia farba nám môže signalizovať, že whisky je buď mladšia, alebo bola zretá v ex-bourbon sudoch, vtedy môžeme očakávať že v nej budú prítomné tóny citrusov, sadového ovocia, vanilky, dubu či čierneho korenia. Ak je whisky tmavšia môže byť staršia alebo zretá v sudoch po sherry či portskom víne, vtedy zase môžeme očakávať že sa pri jej degustácií stretneme s tónmi kakaa či kávy, sušeného ovocia, lesných plodov alebo škorice. Farby whisky však môže byť aj zavádzajúca, hlavne v prípade, ak bola whisky dofarbená karamelovým farbivom (E150a), vtedy môže mať whisky intenzívnu tmavú farbu aj v prípade, že je mladá či zretá v sudoch po bourbone. Preto netreba vždy súdiť knihu podľa obalu a zavrhnúť fľašu whisky iba kvôli farbe.
Farba nám dokáže o whisky veľa napovedať, no jej skutočný charakter odhalíme až pri samotnej degustácii. Dôležitým faktorom je preto nielen technika ochutnávania či teplota, ale aj prostredie či atmosféra, v ktorej whisky pijeme a pohár, z ktorého ju servírujeme, či čas, ktorý nad ňou strávime. Toto všetko zohráva svoju úlohu pri objavovaní nuáns tohto výnimočného nápoja.
Priestor
Čo sa týka prostredia, v ktorom whisky degustujeme, malo by ísť o pokojné miesto, s neutrálnym osvetlením, bez prítomnosti výrazných pachov či vôní, ktoré by dokázali prebiť arómu whisky, ktorú máme v pláne degustovať.
Teplota
Teplota whisky je tiež kľúčová. Whisky sa odporúča piť pri izbovej teplote (od 18 do 23 stupňov Celzia), bez ľadu. Pokiaľ by bola whisky príliš agresívna, alebo by ste mali potrebu ju trochu zjemniť, viete ju rozkvapkať vodou, taktiež izbovej teploty, toto pomôže otvoriť whisky. Po jej rozkvapkaní sa môžu ukázať jej jemnejšie či sladšie tóny.
Poháre
Výber správneho pohára taktiež zohráva dôležitú úlohu pri správnom ochutnávaní whisky. Vo filmoch či seriáloch sa často stretneme s tým, že vidíme ľudí piť whisky „on the rocks“ z takzvaného „whiskáča“. Toto však nie je ideálny spôsob degustovania tohto nápoja. Whisky sa najlepšie degustuje z Glencairnu.
Tento pohár uviedla v roku 2001 na trh spoločnosť Glencairn Crystal v spolupráci s rôznymi škótskymi master blendermi, a bol navrhnutý ako prvý oficiálny degustačný pohár na whisky. Jeho tulipánový tvar so širokým dnom umožňuje jemné krúženie whisky, čo vedie k lepšiemu uvoľneniu jej arómy, ktorú jeho zúžené hrdlo dobre sústreďuje. Originálne sa tieto poháre robili na krátkej nožičke, v súčasnosti sa však stretneme aj s verziou tohto pohára na dlhej nožičke, tento typ pohára sa nazýva „Glencairn copita“.
Čas
V neposlednom rade si musíme tiež uvedomiť, že degustácia whisky trvá čas. Čím viac ho máme, tým viac nám o sebe dokáže whisky povedať. Je tomu tak, či už ide o čas, ktorý strávime nad jedným pohárikom, alebo čas, ktorý venujeme jednej fľaši.
Whisky sa po otvorení dostane do kontaktu so vzduchom, ktorý ju časom zvetráva, toto zo začiatku vedie k otvoreniu whisky, no časom to môže viesť k prílišnej oxidácií a strate intenzity chute.
Prvý panák po otvorení whisky sa nazýva „neck pour“ a zvyčajne pôsobí ostrejšie či uzavretejšie než ako sa whisky prejaví pri jej ďalšom ochutnávaní. Preto sa pri recenzovaní whisky neodporúča hodnotiť ju podľa neck pour-u. K whisky sa vieme vrátiť pár dní po jej otvorení, kedy bude jej chuťový profil kvôli oxidácií vyrovnanejší a otvorenejší.
Whisky sa otvorí aj po tom, ako si ju nalejeme do pohára, hovorí sa, že whisky by mala stráviť v pohári jednu minútu za každý rok, ktorý strávila v sude, na to aby sa dostatočne odvetrala a otvorila.
Tak, a teraz povedzme, že sme si vybrali whisky, sme v príjemnom prostredí, so správnym pohárom a chceme whisky zdegustovať.
Ako na to?
1. Vyberte správny pohár na whisky
Na začiatok si whisky nalejeme do pohára, v ňom si môžeme bližšie pozrieť jej farbu. Nalejte vhodné množstvo. Tip: ideálne 20–30 ml.
2. Vnímajte farbu a vôňu
Následne prichádza na rad voňanie whisky. Pomaly zakrúžime pohárom a jemne k nemu privoniame. Toto je prvé zoznámenie sa s whisky ako by povedal Richard Paterson, ktorý tvrdí, že s whisky vedieme dialóg a jej prvé ovoňanie je akési „Ahoj, ako sa máš?“. Vo vôni môžeme badať prvý náznak charakteru whisky. Je v nej dominantné čierne korenie alebo vôňa dubu? Cítiť v nej kyslé citrusy či sladkú vanilku? Dostávame skôr sadové ovocie či lesné plody? Toto všetko nás pomôže nasmerovať k ďalšiemu kroku. Ktorým je samotné ochutnávanie.
3. Ochutnajte pomaly a vedome
Whisky sa pije pomaly, snažíme sa si ju vychutnať. Taktiež sa ju snažíme precítiť celými ústami. Chuť najprv ucítime na podnebí, neskôr na celej ploche jazyka. Snažíme sa identifikovať čo najviac chutí, ktoré whisky ponúka, k tomuto nám vie napomôcť jej vôňa, je totiž bežné, že vône, ktoré sme vo whisky cítili budú prítomné aj v jej chuti. To čierne korenie, vanilka, dub či citrusy sa z vône prenášajú aj do chute, plus môžeme nájsť aj nové tóny, ktoré neboli prítomné vo vôni.
4. Porovnávajte a hľadajte rozdiely
Taktiež je dôležité uvedomiť si, že pri degustovaní whisky sa nekladú medze predstavivosti a asociáciám. Každý je iný a každý vo whisky môže cítiť niečo iné, a to, že necítite čo by ste „mali“ neznamená že to robíte zle. Netreba sa preto báť pokúsiť sa identifikovať jednotlivé chute či nuansy, ktoré vo whisky cítite. „Skúste jemnú írsku Tullamore Dew alebo výraznú Laphroaig.“
5. Záver
Po prehltnutí whisky prichádza jej záver alebo zakončenie, slangovo finiš. V tom sa najčastejšie snažíme identifikovať či je whisky suchá, horká, korenistá či drevitá. Taktiež sa tu zvykne hodnotiť viskozita či hustota whisky alebo jej krémovosť. Tiež môžeme ucítiť rozmanité chute, ktorými sa jednotlivé whisky líšia jedna od druhej. Zakončenie môže trvať kratšiu či dlhšiu dobu, toto sa nazýva dĺžka zakončenia a tiež hrá rolu pri degustovaní – výraznejšie či hustejšie whisky zvyknú mať dlhší dojazd (dobu zakončenia) ako tie menej výrazné či alkoholovo slabšie. Pozrite sa nášho sprievodcu výberom whisky.
Degustácia whisky je zážitok, ktorý si môžete vychutnať doma aj s priateľmi. Objavte našu širokú ponuku whisky, vyberte si správne poháre na whisky a nechajte sa inšpirovať ďalšími tipmi v článku Ako vybrať whisky.