06.10. 2020
Čím vás prekvapí whisky z krajiny vychádzajúceho slnka?

Japonská whisky trhá rekordy v počte ocenení po celom svete a patrí medzi to najexkluzívnejšie, čo si môžete kúpiť.

Rozdiel medzi japonskou a škótskou whisky

Škótsko má vo výrobe whisky dlhú a silnú tradíciu. Destilérky si občas medzi sebou whisky aj vymieňajú s cieľom vytvoriť najlepší možný blend. To by však v Japonsku bolo skutočnou raritou. Destilérky tu miešajú svoje blendy výhradne z whisky vyrobenej vo vlastnej destilérke alebo zo zahraničných whiskies. Napriek tomu, že japonská whisky bola v začiatkoch inšpirovaná Škótskom, spôsob jej výroby sa v priebehu času postupne odlíšil. Japonská whisky je špecificky vytváraná pre kombinovanie s jedlom. Neobsahuje príkre chuťové tóny a vyrába sa z obilnín, z ktorých sa príliš nerozvíjajú orieškové tóny. Vo výsledku je chuť japonskej whisky oproti škótskej vyváženejšia. Má ľahší a aromatickejší chuťový profil.
Rozdiel vytvára aj podnebné pásmo, v ktorom Japonsko leží. Je teplejšie a vlhkejšie než v Škótsku. Zimy bývajú studené a letá horúce. Tieto teplotné extrémy ovplyvňujú aj proces zrenia whisky. Trojročná japonská whisky má tak vek rovnajúci sa 12-ročnej škótskej. Udávanie veku však pri japonskej whisky nie je častou praktikou.

Whisky z Japonska nemusí byť vždy japonská

Japonsko nemá striktné predpisy pre výrobu whisky, tak ako Škótsko alebo USA. Preto sa na výrobu japonskej whisky používajú aj whiskies zo Škótska, USA a Kanady.

Harmónia a vyváženosť

Jednou z najdôležitejších vlastností japonskej whisky je vyváženosť. Potreba harmónie v japonskej whisky odráža princípy japonskej kultúry, ktorá sa už od počiatkov snaží dosiahnuť harmóniu človeka a prírody. Pri whisky si pod tým predstavte dobre zaoblenú whisky s chuťovými tónmi vo vzájomnej rovnováhe.

Zrenie v sudoch z japonských drevín

Za zmienku stoja aj sudy vyrobené z rôznych druhov japonského dreva. Značka Kamiki ako prvá a jediná na svete necháva whisky dozrievať v lokálnych drevených sudoch z cédrových stromov (ide však až o druhé zrenie, to prvé prebieha tradičnejšie v amerických dubových sudoch po bourbone). Japonský céder (alebo inak Yoshino Sugi) je považovaný za najlepší druh dreva pre výrobu miestneho alkoholu. Celé stáročia sa z neho vyrábali chrámy a je známy vôňou a jemným zložením, ktoré pomáha upokojovať telo a myseľ.
V cédrových sudoch prebieha druhé zrenie všetkých druhov whisky Kamiki. Vďaka tomu získajú perfektne uhladenú chuť, vôňu santalového dreva a zeleného čaju. Cédrové drevo robí z Kamiki skutočne unikátnu whisky.

kamiki whisky
V prípade Kamiki Sakura Whisky do procesu zrenia vstupuje ešte tretí druh dreva zo sakury (japonskej čerešne).

kamiki sakura whisky


Táto whisky je vo finále dostupná v troch podobách. Rozdiel v chuti spoznáte okamžite. Ak chcete ochutnať všetky tri druhy, odporúčame využiť náš cenovo zvýhodnený set Kamiki Whisky.

kamiki whisky akciový set

Ďalšou výbornou japonskou blended whisky je Hatozaki. Je to blended whisky vytvorená z japonských a zahraničných jačmenných aj obilných sladov, ktoré od seba odlišuje vek, štýl aj typ sudov. Po zmiešaní tento whisky blend zrie však v drevených sudoch z japonského dubu. Ten má dokonca svoje vlastné pomenovanie - mizunara.
Mizunara (Quercus Mongolica) je japonský dub, ktorý používa väčšina výrobcov japonskej whisky. Je veľmi jemný a pórovitý. Má sklony k presiakaniu, a preto dnes už mnohí japonskí výrobcovia nechávajú whisky radšej zrieť v sudoch po sherry či bourbone. Japonské dubové sudy používajú aj naďalej, no nechávajú si ich až pre záverečné zrenie, v ktorom si whisky z mizunara sudov natiahne medové a kvetinové tóny s jemným náznakom dreva.

mizunara

Aké japonské whisky ešte ochutnať?

Za ochutnávku stojí určite aj japonská Reki Blended Whisky so zlatou medailou z nemeckého Stuttgartu. Viac vás možno ale zaujme, že je vyrobená presne podľa japonského princípu harmónie a vyváženosti - je to perfektne vyvážená whisky s tónmi tropického ovocia, vanilky a morských chalúh.

Japonci majú vlastný štýl výroby, ktorý často a bohato zahŕňa blendovanie domácej whisky so zahraničnou. Značka Kura the Whisky je prepojením dymovo-rašelinovej škótskej whisky dovezenej do Japonska, kde v tamojšom podnebnom pásme dozrieva v dubových sudoch a naberá nový charakter. Na výber sú aktuálne dve verzie Kura Pure Malt Whisky a Kura Pure Malt Blended Whisky so záverečným zrením v sudoch po japonskom rume.

kura the whisky rum finish

Japonský štýl drinkov

Na záver vám pre inšpiráciu prinášame aj tri verzie, ako si môžete vychutnať drink na japonský spôsob:

Highball
Recept spočíva v jednoduchom pridaní bublinkového nápoja k whisky, čím získate nielen sladší drink, ale možno vás to zachráni aj predtým, aby ste to s whisky neprehnali. Japonci si k whisky najradšej dolievajú sódu. U nás sme zvyknutí viac na colu či citronádu. Tento štýl nie je nič pre naslovovzatých puristov, ale ako sa hovorí - chuťovým pohárikom nerozkážeš.

Whisky Tea
Kombinácia whisky a čaju je v Ázii pomerne bežná. Kvetinové tóny čierneho čaju Darjeeling sú v rovnováhe so suchou ovocnou chuťou whisky, zjemňujú jej chuť a zvyšujú mieru jej aromatickosti. Veľmi zaujímavým a čistým prepojením chutí je aj kombinácia whisky s ľadovým zeleným čajom. Ak máte radi svieže long drinky na spríjemnenie večera a horúcich letných dní, toto by mohla byť niečo pre vás.

Japonský gin a čaj
Veľmi podobný je aj recept na koktejl Hyogo, Tea and Tonic s japonským ginom a ovocným čajom (pokojne však môžete použiť čaj podľa svojej chuti. Základom je výborný suchý gin 135 East Hyogo Dry Gin vyrobený v londýnskom štýle, chutný barmanský tonic (odporúčame Thomas Henry) a čajový šáčok podľa vašej chuti. Postup je jednoduchý: do pohára dáme čajový sáčok, zalejeme ginom a necháme 2 minúty lúhovať. Následne pridáme do pohára ľad a dolejeme tonikom. Tieto prísady si môžete kúpiť aj na Svetnapojov.sk ako cenovo zvýhodnený koktejlový set.

hyogo japonský gin

Newsletter