/
Ochutnaj ako Johnnie, degustuj ako Jack. Takto pijú whisky znalci

Ochutnaj ako Johnnie, degustuj ako Jack. Takto pijú whisky znalci

3 min.
17. 01. 2020
Ochutnaj ako Johnnie, degustuj ako Jack. Takto pijú whisky znalci

V masívnom koženom kresle sedí gentleman v strednom veku, v jednej ruke drží cigaru a v druhej masívny pohár so zlatistým alkoholom. Privonia, zakrúži pohárom, ochutná. Zamyslí sa. Takto vyzerá pitie whisky vo filmoch. Čo je na tom pravdy? Ako piť whisky ako znalec?

Aby ste si správne vychutnali whisky, nemusíte mať ani kožené kreslo, ani sa nepotrebujete pokladať za gentlemana. Zato by ste mali poznať niekoľko jednoduchých krokov, ako piť tento alkohol. Pozrime sa na ne.

Teplota je kľúčová


Whisky sa nikdy nechladí. To je prvá a azda najdôležitejšia rada pri pití whisky. Whisky vždy pijeme pri izbovej teplote. To je výhodou tohto alkoholu – nepotrebuje žiadny špeciálny spôsob skladovania na rozdiel od iných alkoholických nápojov.

S ľadom, alebo bez?


Pri otázke, či do whisky pridať ľad, alebo nie, sa názory líšia. Pri pridaní ľadu sa teplota nápoja zníži, otupia sa chuťové poháriky, a teda by ste si whisky nevychutnali naplno. Odborníci odporúčajú ľad nepridávať. Niekto však whisky pre zjemnenie chuti riedi – a to najčastejšie vodou izbovej teploty. Kvapnúť do whisky trochu čistej vody môže pomôcť alkoholu uvoľniť jeho arómu.

Kam whisky naliať?

Rozšírený je klasický valcový pohár s masívnym dnom, no na ochutnávanie sa najviac odporúča pohár na stopke. Tento pohár má zaoblený uzavretý tvar, v ktorom vynikne aróma. Práve tá je prvým krokom degustovania.

Začíname očami a nosom

  1. krok: Pohár podržte pred bielou stenou a pozrite sa na farbu whisky. Farba sa pohybuje medzi svetlými a zlatými tónmi až po tmavšie odtiene – záleží od konkrétnej whisky.
  2. krok: Zľahka privoňajte k whisky. V tomto kroku jemne pohnite rukou, aby tekutina v pohári krúžila a uvoľnila svoju arómu. Nekrúžte však nadmerne, aby sa vôňa neuvoľnila až príliš a nebola nadmieru silná.
  3. krok: Chuť whisky ucítite najprv na podnebí. Dôležité je, aby ste whisky nepili rýchlo – nie je to žiadny shot. Z whisky pomaly odpite a vychutnajte si jej chuť. Tá sa môže pohybovať od sladkej cez dymovú, karamelovú, citrusovú, ovocnú až po kávové či drevité tóny.
  4. krok: Odlišné časti jazyka a úst môžu reagovať rozdielne na chute whisky, preto tekutinu jazykom pomaly dostaňte do všetkých častí úst. Vychutnáte si tak whisky na maximum. Medzi jednotlivými dúškami si môžete ústa opláchnuť vodou.
  5. krok: Keď whisky prehltnete, nastáva takzvané zakončenie. Vtedy môžete ucítiť rozmanité chute, ktorými sa jedna whisky líši od druhej. Zakončenie môže trvať kratšiu i dlhšiu dobu – ten čas nazývame „dĺžka zakončenia” a hrá takisto rolu pri degustovaní.


Nie je whisky ako whisky. Svet nápojov vám ponúka širokú paletu tohto nápoja, vďaka ktorej si každý nájde tú svoju – od jemnej chuti, akú má napríklad Red Label až po korenistú, ako je napríklad Chivas Regal. Podľa nášho návodu môžete tento nápoj bohov degustovať ako znalci.

Odporúčame vám prečítať si aj
10 tipov na experimentálne whisky, ktoré vás očaria
21. 09. 2021
10 tipov na experimentálne whisky, ktoré vás očaria
Pripravili sme si pre vás zoznam desiatich najzaujímavejších experimentálnych alebo inak povedané netradičných whisky z Írska, Škótska a Japonska. Ohúria klasikov, expertov ale aj nováčikov vo svete whisky. Určite sa vám niekedy stalo, že ste chceli vyskúšať niečo nové, objaviť nové chute, vône a nechať sa prekvapiť. To isté si povedali aj ľudia z rôznych whisky destilériek po celom svete. Preto…
Liehovar Jameson v Dubline: Dobrodružstvo z ochutnávania
21. 11. 2018
Liehovar Jameson v Dubline: Dobrodružstvo z ochutnávania
Ak máte radi whisky, možno ste už uvažovali nad tým, že ju ochutnáte priamo na mieste, kde sa vyrába. Takým miestom je aj liehovar Jameson v Dubline, ktorého návšteva je unikátnym zážitkom.   Na JJ bar, pomenovaný po Johnovi Jamesonovi, narazíte hneď pri vchode. Je vyrobený z írskeho dubového dreva, do ktorého sú vyryté mená bývalých a súčasných zamestnancov. Priestor okolo baru pôsobí…