Balvenie 19 ročná Week Of Peat
Výslovnosť: {Balvny}19 ročná whisky Balvenie - Week Of Peat je súčasťou edície The Balvenie Stories. Ide o limitovanú edíciu dymenej whisky, čo je pre tento liehovar nezvyčajné, pretože je tradične známy svojim sladkastým charakterom.
Nápad spraviť dymenú whisky vznikol v roku 2002, kedy sa rozhodli zistiť, ako by dym zapôsobil na charakter tejto whisky. No namiesto toho aby prešli na výrobu dymenej whisky natrvalo, rozhodli sa zaviesť tradíciu „Week of peat“, počas ktorého vyrábajú dymený destilát. Toto prebieha tesne pred každoročnou údržbou a čistením kotlov, aby zabránili „kontaminácií“ ich klasického destilátu tým dymeným. Pri výrobe whisky používajú rašelinu z regiónu Highland (Vysočina) čo vedie ku vzniku zemitejšieho destilátu.
Výsledná whisky vznikla pod dohľadom Malt Master’s Apprentice - Kelsey McKechnie, ktorá pokračuje v dedičstve Davida C. Stewarta. Je fľaškovaná po 19 rokoch zrenia v kombinácii sudov po bourbone a sudov po Oloroso sherry, o sile 48,3% ABV. Je dofarbovaná, no fľaškovaná bez filtrácie za studena.
Vôňa vás prekvapí jemným, ale znateľným rašelinovým dymom spojeným so sladkými tónmi vanilky, medu a citrusového ovocia. Chuť je elegantná a hladká, dochuť je stredne dlhá. Vo whisky cítiť zemitý dym, sladký med, krémovú vanilku, škoricu, čierne korenie a náznak citrusovej kôry.
Podľa recenzií má whisky bohatú konzistenciu, ale zachováva svoj jemnejší štýl so štipkou rašelinového dotyku. Najlepšie sa vychutnáva čistá pri izbovej teplote, aby sa rozvinuli vrstvy dymu, sladkosti a korenia. Jedna či dve kvapky vody môžu odhaliť vyššiu ovocnosť a hrejivý korenistý charakter. Vďaka svojej rafinovanosti sa whisky skvele hodí ako ako digestív alebo prémiový darček.





