Naga Java Reserve je indonézsky tmavý rum z destilérie Naga na ostrove Java. Má objem 0,7 l, obsah alkoholu 40 % a ponúka autentický zážitok vychádzajúci z tradičných ázijských techník fermentácie a destilácie.
Rum sa vyrába fermentovaním zmesi melasy z cukrovej trstiny a kvasníc zo sladenej červenej ryže v teakových kadiach, až do cca 12 % alkoholu. Potom sa táto "cane wine" destiluje dvoma spôsobmi: 52 % sa dvojmo destiluje v tradičných čínskych kotlíkoch do 60 - 65 % ABV, a 48 % pomocou kolónovej destilácie do 92 %.
Tento kombinovaný postup poskytuje vyvážený, komplexný destilát s jemnou plnosťou. História Batavia Arrack – čo je pôvodný názov pre indonézske destiláty – siaha až do 17. storočia a výrazne formovala kultúru domácej výroby rumu. Destiléria obnovuje túto dlhú tradíciu na severe Javy.
Rum zreje najprv 3 roky v sudoch z jati (teakového dreva), čo pridáva exotické koreninové tóny, drevité a dymové podtóny. Následne strávi 4 roky v ex‑bourbon sudoch z amerického dubu, čo dodáva jemné tóny vanilky, karamelu a sladké drevnaté nuansy.





