/
Cihuatán: remeselný rum zo Salvádoru inšpirovaný mayskou mytológiou

Cihuatán: remeselný rum zo Salvádoru inšpirovaný mayskou mytológiou

5 min.
25. 08. 2020
Cihuatán: remeselný rum zo Salvádoru inšpirovaný mayskou mytológiou

Ak ste niekedy aspoň jedným okom zablúdili do kategórie prémiového rumu, značku Cihuatán ste nemohli prehliadnuť. Nápadne a detailisticky ozdobené fľaše prvkami mayskej mytológie hýria farbami. Ukrývajú rum z mladej salvádorskej destilérky, ktorá so zrením prvého rumu začala len v roku 2004.

Domovská krajina Cihuatánu, Salvádor, je naozaj malý štát Strednej Ameriky. Ľudnatý, no menší než polovica Slovenska. Ako jediná krajina v oblasti však nemá pobrežie obmývané Karibským morom. Cihuatán by sme preto len ťažko mohli zaraďovať ku karibským rumom. Naopak, ide o autentický a paradoxne, vôbec prvý 100 % salvádorský rum, ktorý hrdo reprezentuje svoju krajinu.

Údolie Cihuatán: Krajina za spiacou ženou

Slovo “Cihuatán” v mayskej reči znamená “krajina za spiacou ženou” a odkazuje na pohorie Guazapa, ktorého línia štítov pripomína tvár ležiacej ženy - bohyne podporujúcej a chrániacej bohatstvo a plodnosť okolitého údolia. Tvár spiacej ženy sa stala aj kľúčovým prvkom nádherného dizajnu značky a nájdete ju zakomponovanú do mayských symbolov a žiarivých farieb na každej z fliaš rumov Cihuatán. Spiaca v žena sa v rôznych edíciách rumu prihovára k vybraným mayským bohom v prospech údolia Cihuatán a ľudí, ktorí v ňom žijú.

údolie cihuatán salvádor

Sebestačná destilérka inšpirovaná mytológiou Mayov

Každá časť výrobného procesu od výsadby cukrovej trstiny, jej spracovanie, destiláciu, zrenie až po fľašovanie prebieha len a jedine v Salvádore. Poháňa ho dokonca aj vlastná elektrina vyrobená z odpadových vlákien cukrovej trstiny. Úplná sebestačnosť destilérke spolu s vedeckými znalosťami a neutíchajúcou zvedavosťou otvorila dvere ku kvalite umelecko-remeselného rumu. Príbeh priamo z úst tvorcov tohto rumu si môžete pozrieť aj vo videu so slovenskými titulkami:

Mayovia boli neprekonateľne zvedaví, a to ich viedlo k štúdiu súhvezdí a čísel, skúmaniu nových území a tvorivosti predbiehajúcej ich dobu. Staroveké dedičstvo krajiny Mayov sa stalo pre značku nekonečnou studnicou inšpirácie aj pri vytváraní rôznych edícií rumu Cihuatán. Odráža sa to aj v ich nezameniteľnej chuťovej palete. Za tou už roky stojí master blenderka Gabriela Ayala. Dcéra mikrobiológa strávila detstvo pozorovaním a obdivovaním otcovej vedeckej práce. Stala sa z nej vyštudovaná chemická inžinierka a dlhé roky pôsobila pri inovovaní produktov v cukrovarníckom priemysle, kým sa nestretla s Juanom Alfrédom Pascom, viceprezidentom Cihuatánu. Pridala sa k procesu tvorby niečoho, čo dovtedy v Salvádore neexistovalo - prvého skutočne salvádorského rumu. O Gabriele sa hovorí, že dokáže vynikajúcim spôsobom zapracovať emócie do dokonalej vedecko-technologickej výroby rumu a vytvárať tak jedinečné chuťové palety kráčajúce po stopách mayských legiend a mytológie.

gabriela ayala cihuatan rum

Nantli a Tajtli: dva základné druhy rumy v jazyku Nahual

V Cihuatáne sa vyrábajú dva druhy rumu, ktoré sa spolu následne blendujú: ľahký materský rum Nantli a ťažký otcovský rum Tajtli. Materský rum sa vyrába v mimoriadne čistej podobe, je ľahký a svetlý, dozrieva v nových amerických dubových sudoch a je možné v ňom cítiť tóny zeleného jablka, vanilky a citrusov. Otcovský rum Tajtli sa necháva zrieť v sudoch po bourbone a zámerne nie je tvorený v až takej čistej podobe ako materský, aby si zachoval špecifický chuťový a aromatický buket. Tajtli obsahuje zelené tóny trávy pripomínajúce “agricole rumy” - a to aj napriek tomu, že sa nejedná o tento druh rumu.

V akých sudoch zrie rum Cihuatán?

Ako sme už spomenuli, na zrenie rumu Cihuatán sa používajú nové americké dubové sudy a stredne vypálené dubové sudy po bourbone. Tvoria až 90 % sudových zásob. Zvyšná časť bola ponechaná ako priestor pre inovácie a experimenty previazané s legendami a tajomnou mytológiou Mayov. Príkladom je NOVINKA roka 2020 a už historicky prvý salvádorský XO rum Cihuatán Xaman, ktorý zrel celý svoj záverečný rok v sudoch z posvätného dreva Ceiba.

rum cihuatan xaman xo svetnapojov

Ceiba je najvyšší strom tohto regiónu. Z jeho dreva Mayovia vyrábali ochranné predmety do bojov, plavidlá umožňujúce objavovanie nových území, bolo súčasťou magických rituálov pre privolanie prosperity a jeho kôra sa pre liečivé účinky konzumuje dodnes.

strom ceiba cihuatan
Zberateľské edície rumov Cihuatán

Na pozadí posvätných mayských rituálov však vznikla aj ďalšia novinka roku 2020: limitovaná edícia zberateľského rumu Cihuatán Sahumerio. Mayovia boli súdržnou komunitou a hlboko si cenili lásku a vzťahy. Preto bola vytvorená aj táto špeciálna edícia na oslavu lásky. Pomenovanie dostala po posvätnej nádobe na oheň “Sahumerio”, v ktorej sa vykonávajú magické rituály pre získanie priazne orlej bohyne Chantico. Podľa mayskej tradície by sa mali v sahumériu dňom i nocou páliť vybrané rastlinné obety pre posilnenie lásky v rôznych životných podobách:

■ sušené kvety, myrta alebo kvetový med pre milostnú lásku
■ sušené ovocie za rodinnú jednotu
■ kadidlo pre priateľstvo
■ kakao, semiačka a maslá pre ochranu a lásku k sebe samému

Ich tóny nám pripomína aj samotný rum Cihuatán Sahumerio.

rum cihuatan sahumerio
O niečo dlhšie sú dostupné aj ďalšie dve limitované edície: 

Cihuatán Nahual Legacy Blend bol inšpirovaný osobnými duchovnými strážcami Nahual, stelesnenými do podoby posvätného zvieraťa. Podľa Mayov má takéhoto duchovného strážcu každý z nás a predstavujú neprelomiteľnú hranicu medzi ľudskosťou, prírodou a vesmírom. Zistiť aký je váš Nahual, môžete tu.

Aj Cihuatán Nikté je limitovaná edícia a ďalší zberateľský rum inšpirovaný svetom Mayov. Bol vytvorený ako pocta Kay Nikté, mayskému festivalu kvetov a Sac Nikté, mystickej kráľovnej noci. Tento nepolapiteľný kvet, kvitne iba na jednu noc a naplní vzduch lákavou vôňou surového medu a jazmínu. Pred úsvitom vädne.

zberatelsky rum cihuatan nahual nikte

Stálé edície

Okrem už spomínaného XO rumu Cihuatán Xaman, ponúka značka ešte ďalšie edície rumu, ktoré patria do jej stáleho portfólia:

8-ročný rum Cihuatán Indigo bol inšpirovaný typicky modrou farbou Mayov, ktorú získavali z indigovo modrého kvetu (añil). Je to zároveň farba Salvádoru a boha dažďov Tlaloca, ku ktorému sa na etikete spiaca žena prihovára za kvitnutie tohto kvetu.

12-ročný rum Cihuatán Cinabrio bol naopak, venovaný mayskému bohu slnka Kinich Ahau a inšpirovaný tehlovo červenou farbou získavanou z minerálu cinabarit. Spiaca žena sa na fľaši obracia na boha slnka v podobe dvoch kolibríkov, aby svojimi hrejivými lúčmi rozprúdil život v údolí.

cihuatan rum indigo cinabario

rum cihuatan indigo cinabario inspiracia

Rum Cihuatán si môžete vychutnávať samostatne, s kockou ľadou, ale aj ako súčasť skvelých a čoraz populárnejších rumových koktejlov. Nechajte sa inšpirovať ich lákavým mayským pozadím a ochutnajte jedinečný salvádorský rum Cihuatán aj vy!

Cihuatán Sahumerio 0,7l
7410010594216
0.7 l
45.2 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
74,90 €
Cihuatán Cinabrio 12 ročný 0,7l
7410010594179
0.7 l
40 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
44,90 €
Cihuatán Xaman XO 0,7l
7410010594223
0.7 l
40 %
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
Na sklade
Osobný odber v 5 predajniach5 predajní
99,90 €
Cihuatán Indigo 8 ročný 0,7l
7410010594162
0.7 l
40 %
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
Na sklade
Osobný odber v 7 predajniach7 predajní
35,90 €
Odporúčame vám prečítať si aj
Tanduay: Príbeh najpredávanejšieho rumu na svete
Rum
05. 06. 2025
Tanduay: Príbeh najpredávanejšieho rumu na svete
História a začiatky História rumov Tanduay siaha až do roku 1854, kedy značka začala svoju cestu na Filipínach. Tento rok je považovaný za zrodenie jednej z najstarších a najrešpektovanejších rumových spoločností na svete. Zakladateľom Tanduay bol Don Sebastian Sánchez de Tagle, čo výrazne ovplyvnilo jej identitu. Pod jeho vedením sa Tanduay zameral na tvorbu rumu, ktorý by nielen oslovil…
The Duppy Share: Najlepší spoločník do baru
Rum
01. 03. 2022
The Duppy Share: Najlepší spoločník do baru
The Duppy Share je mladá britská značka inšpirovaná Karibikom, ktorá mieša veľmi lahodné rumy z dvoch najlepších destilériek na svete. Založil ju v roku 2014 milovník rumu George Frost. Jeho cieľom je priniesť ľudom do života viac pravého a poctivého karibského rumu. Značka The Duppy Share dostala názov podľa starej legendy. Hovorí sa, že ako whisky starne jej časť sa vyparí k anjelom. Ide o…