/
Black Tot. Karibský rum, ktorý si zapamätáte

Black Tot. Karibský rum, ktorý si zapamätáte

3 min.
24. 03. 2020
Black Tot. Karibský rum, ktorý si zapamätáte

Tento príbeh sa začína 31. júla 1970. Deň, kedy prestalo kráľovské námorníctvo vydávať námorníkom ich denný prídel rumu. Odvtedy ho žiaden námorník nenazve inak ako "Black tot day".

31.7.1970 skončila viac ako storočná tradícia

Od 17. storočia bol pre anglických námorníkov bežný denný prídel "tekutín" galón piva (asi štyri litre). Avšak kvôli ťažkostiam pri skladovaní veľkého množstva tekutiny na palube, sa v roku 1655 pristúpilo k zmene a začali namiesto piva výdávať pol litra rumu denne, čo posádku veľmi potešilo. Po čase sa však množili problémy s opilstvom a bolo vydané nariadenie, aby sa rum začal miešať s vodou v pomere 4:1. Odporúčalo sa prídel rozdeliť na dve dávky denne, no toto sa v praxi často nedodržiavalo a opití námorníci boli čoraz väčším problémom.

Preto v roku 1969 sa týmto začal zaoberať aj britsky parlament a tieto jednania boli označované ako "Veľká rumová debata". Výsledkom bol úplný zákaz pitia rumu na lodiach kráľovského námorníctva.

Námorníci toto nariadenie prijali len s veľkou nevôľou a na protest nosili čierne pásky na rukách. Vystrojili pohrebný sprievod s čiernymi barelmi, do ktorých naliali svoj posledný prídel rumu a spolu s pohármi ich obetovali moru. 

Na počiatku bol objav v anglickom prístave

Na pamiatku tejto smutnej udalosti vznikol jedinečný rum Black Tot, ktorého príbeh sa začal pred 11-timi rokmi. 

V dokoch britského námorníctva sa objavil sklad plný kamenných karáf, ktoré obsahovali zvyšné zásoby rumu kráľovského námorníctva z Jamajky, Guyany a Barbadosu. Tieto rumy odpočívali viac ako štyridsať rokov bez povšimnutia a získali tak na chuti aj intenzite.

Z týchto vyzretých nálezov sa v roku 2011 namiešal prvý rum, ktorý niesol názov Black Tot The Last Consignment. Doslova história vo fľaši!

Nová éra rumu Black Tot

Po rokoch testovania a vylaďovania chutí prichádza na trh nový rum, pomenovaný jednoducho Black Tot. Je to tradičný karibský rum, ktorý odhaľuje prírodné ovocné chute Barbadosu, plnosť chutí z Guyany a je pretkaný živosťou Jamajky.

Vôňa
Tropického ananásu, manga, melónu a karibských sladkostí.
Chuť
Textúra intenzívneho espressa, ktorá postupne prechádza do zázvorového koláču, na pozadí sú cítiť klinčeky, šťavnatý melón a kardamón.
Záver
Dlhý, zaoblený tropickým ovocím, čili marmeládou, čajom masala a vanilkou.

Najlepšie koktaily z rumu Black Tot

The Devil’s Cup

Nalejte ingrediencie jeden po druhom do vysokého pohára, pridajte ľad a ozdobte kokosovými kúskami.

Black Tot The Devil’s Cup

Right hand

Miešajte v pohári s ľadom (stirring) a sceďte do nachystaného vychladeného pohára s ľadom. Ozdobte pomarančovou kôrou.

Unhindered cocktail

• 40 ml Black Tot rum
• 20 ml Cynar
20 ml sherry Oloroso
• 3 "dashes" Agnostura bitter

Miešajte s ľadom a sceďte do vychladeného pohára. Ozdobte pomarančovou kôrou.

Black Tot Last Consignment 0,7l
5060188980049
0.7 l
54.3 %
Dočasne vypredané
Dočasne vypredané
959,00 €
Odporúčame vám prečítať si aj
Recenzia: Black Tot Finest Caribbean Rum
Rum
17. 07. 2020
Recenzia: Black Tot Finest Caribbean Rum
Info o rume  Výrobca: Elixir DistillersTyp výroby: Column still / Pot stillChute: Jemné, plné až pikantnéJedinečnosť: Pocta viac ako 300 ročnej námornej histórii o prídele rumuLokalita: Barbados, Guyana, Jamajka Pôvod rumu Značka rumu nesie názov po jednom z najväčších dní v histórii britského kráľovského námorníctva.  Deň sa nazýva Black Tot Day, čiže po dni, kedy umrel rum. Po dni, kedy bol…
Ktorý rum piť s ľadom a ktorý zriediť kvapkou vody?
Rum
28. 05. 2019
Ktorý rum piť s ľadom a ktorý zriediť kvapkou vody?
Keď sa povie rum, mnohých z nás ešte aj dnes strasie. Automaticky si spomenieme na „tuzemák“, ktorý nemohol chýbať v medovníkoch. Ten však s tým skutočným rumom, pochádzajúcim z Karibiku, nemá veľa spoločného. Aj preto z jeho názvu odišlo písmeno „r“ a v regáloch ho nájdeme pod označením Um. Originálny rum však prinesie nezabudnuteľné chuťové zážitky. Ako si vybrať ten najlepší na degustáciu? A…