Ako pripraviť perfektný punč!
Punč - nápoj, ktorý spája svet
Punč má dlhú históriu a dodnes zostáva symbolom priateľstva, tepla a spoločenských chvíľ. Jeho názov pochádza z indického slova pañch (päť) – podľa piatich základných ingrediencií: alkoholu, cukru, citrusov, vody a korenia. Do Európy sa dostal v 17. storočí cez obchodníkov Britskej Východoindickej spoločnosti a rýchlo si našiel cestu na slávnosti aj v zimných záhradách. V strednej Európe sa stal neoddeliteľnou súčasťou adventu a vianočných trhov.
Tradičný punč z bieleho vína Di Camillo a Piccini
Ingrediencie (na 4 l):
-
750 ml bieleho vína Di Camillo Di Camillo Khora Grillo – jemné, svieže víno s kvetinovými tónmi
-
250 ml bieleho vína Piccini Pinot Grigio Delle Venezie – pre vyváženú ovocnú kyslosť
-
150 g cukru alebo 3 PL medu
-
3 citróny, 2 pomaranče nakrájané na plátky
-
2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, kúsok čerstvého zázvoru
-
250 ml Hochriegl Sekt Brut alebo Château Topoľčianky Sekt 1933 Cuveé Dry – pridáva šumivý efekt
-
voliteľne: 1 PL medu navyše na dochutenie

Postup:
-
Víno Di Camillo a Piccini zohrej v hrnci s cukrom a korením (nevar, aby sa alkohol nevyparil).
-
Pridaj plátky citrónu a pomaranča a nechaj 10 minút lúhovať.
-
Pridaj rum alebo brandy a miešaj.
-
Tesne pred podávaním prilej Hochriegl Sekt alebo Topoľčianky Sekt 1933 pre jemnú perličku.
-
Podávaj teplé v pohároch s plátkom pomaranča a škoricou.
Tip: Pre slávnostnejšiu verziu použi Piccini Prosecco DOC Rosé Extra Dry Venetian Dress, ktoré dodá punču lahodnú ovocnú plnosť a francúzsku eleganciu.
Nealkoholický punč s nealko vínom Carl Jung
Tento variant je osviežujúci, vhodný pre deti, vodičov aj tých, ktorí alkohol nepijú.
Ingrediencie:
-
750 ml Carl Jung nealko Riesling alebo La Baume Saint Paul White Alcohol Free
-
500 ml jablkového džúsu
-
500 ml pomarančového džúsu
-
2 pomaranče, 1 citrón na plátky
-
2 škoricové tyčinky, 4 klinčeky, 1 PL medu
-
250 ml Hochriegl nealkoholické šumivé víno alebo perlivá voda

Postup:
-
Nechaj jemne prevrieť asi 5 minút a potom vychlaď.
-
Pred podávaním pridaj Hochriegl nealko sekt a ozdob plátkom pomaranča.
Tip: Pre zimnú verziu podávaj horúce v hrnčekoch, pre letnú – chladené s ľadom a mätou.
Exkluzívna variácia: Červený punč s portským Taylor's
Ingrediencie:
-
750 ml portského vína Taylor's Fine Ruby Port
-
250 ml červeného vína Piccini Origenes Italicae Primitivo de Puglia
-
100 ml spiced rumu alebo brandy
-
150 g hnedého cukru
-
2 pomaranče, 1 jablko, 2 škoricové tyčinky, 5 klinčekov, badyán
-
pár kvapiek vanilkového extraktu

Postup:
-
Zohrej portské víno Taylor's a červené víno Piccini a s cukrom a korením (nevar!).
-
Pridaj rum, ovocie a vanilku.
-
Nechaj 10 minút odpočívať a podávaj horúce.
Servírovací tip: Ozdob kôrou z pomaranča a škoricovou tyčinkou – vôňa je neodolateľná.
Punč nie je len nápoj – je to rituál, ktorý spája rodinu, priateľov a dobrú náladu. Či už zvolíte prémiové vína Di Camillo, Piccini, Taylor's alebo nealko variant s Carl Jung, každý z nich dodá vlastný charakter a štýl.
U nás nájdete aj skvelé recepty na Varené víno či Grog:
