Whisky, ktoré zahrejú – výber dymových a jesenných single malt whisky

Prichádza čas, kedy sa večery predlžujú a vietor začína mať ostré zuby. Toto je presne čas na niečo, čo zahreje nielen telo, ale aj dušu. A hoci sa dá jeseň prežiť len s čajom či dekou, niekedy sa žiada niečo silnejšie, niečo s trochou dymu a množstvom charakteru: škótska whisky. Práve v tomto období najlepšie chutia ťažšie či rašelinové whisky. Dym, korenie a hĺbka chuti sa perfektne hodia k dlhým večerom, dažďu za oknom a chvíľam, kedy človek len tak sedí a premýšľa. Tak ak hľadáte ideálneho spoločníka, pripravili sme si pre Vás výber našich najobľúbenejších whisky do tohto obdobia.
Kilchoman Sanaig
Ide o veľmi príjemnú dymenú whisky z Islay. Zrela v kombinácií sudov po sherry a bourbone, fľaškovaná bola o 46% obsahu alkoholu, bez dofarbovania či filtrácie za studena. Je zemitá, korenistá a intenzívne sherry-ovaná. Cítiť v nej tóny citrusov, rašeliny, morskej soli, kože, horkej čokolády či korenia do pečenia. Skvele sa tak hodí ako spoločník do chladného počasia.
Meikle Toir The Sherry 0ne
Veľmi podobne ako pri predchádzajúcej whisky sa jedná o dymenú a intenzívne sherry-ovanú whisky, no tentoraz z regiónu Speyside a dielne majstra Billyho Walkera z GlenAllachie; tak ak Vás niekedy zaujímalo ako by mohla chutiť dymená GlenAllachie, odporúčame vyskúšať práve tento Meikle Toir. Whisky je do fliaš plnená s 48 % obsahom alkoholu, bez dofarbovania či filtrácie za studena. V chuti je intenzívna a ťažká, jemne pikantná, cítiť v nej tóny kávy, rašeliny, čierneho korenia, duba, karamelu, fíg či tabaku.
GlenAllachie 10 Cask Strength
Tak ako predchádzajúca whisky, aj táto pochádza z dielne Billyho Walkera, no nejedná sa o dymenú whisky. GlenAllachie 10 ročná je prevažne zretá v sudoch po sherry a fľaškovaná o sudovej sile, bez filtrácie za studena či dofarbovania. Jej chuť je intenzívna, hrejivá a korenistá.
Cítiť v nej tóny škorice, duba, korenia do pečenia, kávy, medu, čokolády, lesných plodov, zázvoru či orechov. Ak máte radi whisky, ktoré majú grády, rozhodne odporúčame vyskúšať túto sudovku!
Loch Lomond 12 ročná Inchmoan
Vraciame sa naspäť k dymeným whisky, tento raz ide o 12 ročnú whisky z liehovaru Loch Lomond v regióne Highland. Táto whisky zrela v sudoch po bourbone a do fliaš je plnená s 46 % obsahom alkoholu, bez dofarbovania či filtrácie za studena. Táto whisky je olejovitá, mäsitá a hutná. V chuti dominujú tóny duba, kože, čierneho korenia, medu, sušených bylín, vanilky, sladkého BBQ, zemitej rašeliny a kandizovaného ovocia.
Torabhaig Cnoc Na Moine
Rašelina a sherry ku sebe, podľa nás, neoddeliteľne patria, preto sme sa rozhodli spomenúť aj jednu ostrovnú whisky, ktorá tieto dva elementy skvele kombinuje. Torabhaig je relatívne nový liehovar založený v roku 2017 na ostrove Skye no už za tú krátku dobu boli schopný prísť s fľaškovaniami, ktoré uchvátili whisky entuziastov. Whisky Cnoc Na Moine zrela v kombinácií sudov po bourbone a sherry, do fliaš bola plnená s 46 % obsahom alkoholu, bez dofarbovania či filtrácie za studena. V chuti je táto whisky suchá a zemitá, s intenzívne precítenou rašelinou. Dominujú v nej tóny čierneho korenia, duba, rašeliny, BBQ, tabaku, kyslých lesných plodov a slaného morského vánku. Ak by ste však chceli vyskúšať domáci štýl tejto pálenice, bez rušivých vplyvov sudov po sherry, odporúčame vyskúšať ich Allt Gleann fľaškovanie.
Ledaig 10 ročná
Keď už sme spomenuli prítomnosť rušivých vplyvov, pri tejto whisky sa ich nemusíte báť. Ide o čistú, no stále komplexnú single malt whisky z liehovaru Tobermory na ostrove Mull. Táto whisky zrela 10 rokov v sudoch po bourbone a do fliaš bola plnená s 46,3 % silou alkoholu, bez filtrácie za studena či dofarbovania. Pokiaľ ste fanúšikom jemnej rašeliny, morskej slanosti a sladkej vanilky, toto je presne whisky, ktorá by Vás mohla osloviť. V jej chuti dominujú tóny zemitej rašeliny, čierneho korenia, citrusov, sladu, vanilky, morskej soli, sadového ovocia, kože či duba.
Bunnahabhain Moine
Pálenica Bunnahabhain z Islay je síce preslávená pre svoje nedymené whisky, no myslíme si, že práve pre to by sa oplatilo venovať trochu viac pozornosti práve tejto silnejšie dymenej whisky z ich portfólia. Táto whisky zrela v kombinácií sudov po sherry, bourbone a červenom víne, čo pridalo jej chuti na zložitosti. Fľaškovaná bola o 46,3 % sile alkoholu bez filtrácie za studena či dofarbovania. Chuť je vrstvitá, zemitá a dymená; dominujú v nej tóny kyslých lesných plodov, orieškov, kávy, sadového ovocia, čokolády, medu, čierneho korenia, citrónovej kôry, vanilky, karamelu, hrozienok či morskej soli.
Glen Scotia Victoriana
Na záver sme si nechali whisky, ktorá sa nám neodlúčiteľne spája s vôňou vianočného pečiva a tliacej pahreby. Táto whisky pochádza z regiónu Campbeltown a je plná intenzívnych a korenistých chutí. V jej chuti dominujú tóny zázvoru, rozpálených uhlíkov, vanilkových sušienok, spáleného cukru, solených orechov, korenia do pečenia, kakaa, škorice, či opálenej citrónovej kôry. Fľaškovaná je o 54,2% sile alkoholu, bez dofarbovania či filtrovania za studena a zrela v silno opálených dubových sudoch po bourbone a sherry.
Každý z nás má asi inú predstavu o tom, ako ideálne stráviť chladné zimné večery. No pokiaľ ste sa, rovnako ako my, rozhodli stráviť ich v spoločnosti whisky, dúfame, že sa medzi našimi odporúčaniami objavilo niečo, čo Vás zaujalo, niečo s čím sa aj ten najchladnejší večer premení na chvíľu pohody.
Všetky tieto (a mnohé ďalšie) whisky nájdete v našej ponuke, možno sa práve medzi nimi nájde Váš nový zimný favorit.