23.02. 2021
SUAU: Bodega, ktorá by nevznikla bez príbehu lásky

Písala sa polovica 19. storočia, keď sa naprieč oceánom plavil španielsky parník "El Mallorquín" pod velením kapitána dona Joana Suau y Bennasera. Ten bol známy nielen kapitánskymi povinnosťami, ale aj podnikavým duchom, vďaka ktorému na Kube vytvoril trh s anízovým likérom a iným kubánskymi produktami.

Súčasťou jeho obchodných aktivít tu bola, samozrejme, aj destilácia rumu. Keď začal podnikať, z kedysi obrovského španielskeho impéria zostali už len dve kolónie v Karibiku – ostrovy Kuba a Puerto Rico. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby svoje obchodné cesty po Atlantickom oceáne a Stredozemnom mori rozširoval a El Mallorquín zakotvil aj v prístavoch Veracruzu, Buenos Aires, Montevideo, Santo Domingo a Haiti.

Osud to však zariadil trochu inak. Počas jedného zo svojich kotvení na ostrove Malorka sa kapitán Suau zaľúbil do dievčaťa zo španielskej rodiny, ktorá sa už celé generácie venovala obchodu s likérom v Španielsku a v Amerike. Jej rodičia romantickej láske nebránili, no kým kapitánovi dali ruku svojej dcéry a dovolili mu postaviť sa s ňou pred oltár, musel im dať dva sľuby: vzdať sa plavieb a záocenskych obchodov. Nechceli totiž, aby ich jediné dieťa od nich žilo tak ďaleko.

Kapitán Suau predal svoju loď, ale nie svoju spoločnosť. Tú v roku 1851 pevne ukotvil v Palme na Malorke, v domovine svojej lásky. Začal tam s tým, čo vedel najlepšie – s výrobou tradičných karibských nápojov.
A tak sa na Baleárskym ostrovoch zrodila jedna z najstarších spoločností s alkoholom, ktorá existuje aj po 170 rokoch. Boli to počiatky dnešnej Bodega Suau (alebo jednoducho len vinárstva Suau). Na konte má viacero rôznych alkoholických nápojov, no len z niektorých sa stali legendy, ktoré vyrába dodnes. Jedným z nich je aj Suau Brandy – brandy mimoriadnej kvality, ktorým sa hrdí už viac ako 70 rokov.

Základom Suau Brandy je vinič odrody Airén

airén brandy Suau

Práve toto brandy má základ vo veľmi starej španielskej odrode bieleho viniča s názvom Airén. Suau Brandy sa vyrába remeselnými postupmi odrážajúcimi skúsenosti odovzdávané z generácie na generáciu.

Hrozno sa pri lisovaní stláča len jemne, aby sa zabránilo extrakcii trieslovín a olejových zložiek, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a kvalitu konečného produktu. Pri nasledujúcej fermentačnej fáze sa telo nápoja zjednocuje a vôňa brandy začína silnieť. Výsledkom je brandy so 78 % obsahom alkoholu, ktoré ďalšie roky pomaly a pokojne dozrieva ako statickým, tak aj solera systémom.

Zrenie v pivniciach so 180 cm hrubými múrmi

Kvalita brandy Suau výrazne závisí však aj od mikroklímy a času stráveného v podzemných pivniciach na Malorke. Tie majú steny hrubé až 180 cm, vďaka čomu je proces zrenia izolovaný od akýchkoľvek vonkajších pachov a zvukov. V závere sa brandy mieša v polotienistej kamennej miestnosti, aby sa následne mohlo dostať k tým najpovolanejšíim – k skutočným milovníkom kvalitného brandy. Najviac pozornosti pritom na seba strhávajú dva najstaršie druhy:

Suau Brandy 25-ročné

Suau Brandy 25 rokov

Farba: tmavá mahagónová
Vôňa: opaľované drevo, náznak vína zrejúceho veľmi dlhý čas
Chuť: jemne korenistá, opálené drevo, sušené ovocie, vanilka a vlašské orechy, jemne sladká a to obzvlášť po prehltnutí
Záver: zľahka ostrý, no nie korenistý, olejový a plný v chuti s pripomienkou vonných tónov

Suau Brandy 50-ročné

Suau Brandy 50 rokov

Farba: tmavá mahagónová
Vôňa: dlho zrejúce víno, úžasné komplexná, ovocná, vyvážená a rozvíjajúca so do tónov zrelých sliviek a starého dreva
Chuť: jemne suchá, viskózna a plná, pripomína robustné vintage a staré dubové drevo s náznakmi karamelizovaného sušeného ovocia a hrozienok
Záver: hladký, osviežujúci, mierne pálivý kvôli obsahu alkoholu, olejový a trvácny

Vyskúšajte aj rum Ron Jungla:
... alebo 2 moria, 2 ostrovy a 2 druhy sudov

Ešte v úvode článku sme načrtli, že kapitán Suau sa popri obchode na Kube venoval aj destilovaniu rumu. A tak asi nie je ani takým veľkým prekvapením, že stopu po tejto dávnej minulosti nájdeme v Bodega Suau aj dnes. V hmatateľnej a popitnej podobe sa nazýva Ron Jungla.
Nie je to však rum so siahodlhou históriou. Tento rum sa vyrába zhruba len dva roky, a preto je skutočne skôr len odkazom na dávne aktivity kapitána Suau. O to viac však prekvapuje jeho úspech a my vám ho rozhodne odporúčame vyskúšať. Pýtate sa prečo?

Ron Jungla

Tvorcom tohto rumu je samotný kubánsky Maestro Ronero Juan Alberto Álvarez, ktorý stojí aj za ikonickými rumami Ron Relicario. V rume Ron Jungla pomohol prepojiť Karibik a Stredomorie, Kubu a Malorku, a vytvoriť tak exkluzívny rum s veľmi špeciálnym buketom. Základom je vysokokvalitný rum, ktorý prvotne zrel pod karibským podnebím a druhýkrát na Malorke v tichých pivniach Bodega Suau. Chuťový profil oplýva jemnou, napriek tomu príjemne výraznou chuťou, v ktorej dominujú tóny ovocia s jemnou drevitosťou v pozadí a hrejivým záverom.

Ako brandy Suau, tak aj Ron Jungla už nájdete online aj na Svetnapojov.sk s uvádzacou akciovou cenou. Neváhajte tieto výnimočné nápoje zo španielskeho ostrova Malorka ochutnať!

Newsletter
Shop roku