22.09. 2020
Rum
La Hechicera: mystický rum z Kolumbie

La Hechicera (čítajte la-ečiséra) je mladá značka rumov pochádzajúca z kolumbijskej časti Karibiku. Divokejšej, plnej rozmanitých biotopov a priam magickej atmosféry.

Kolumbia sa stala studnicou jej inšpirácie. Krajina sa rozprestiera medzi dvoma majestátnymi oceánmi a tromi pohoriami. Ukrýva medzi nimi rozmanitú prírodu s tropickými dažďovými pralesmi, hmlistými lesmi, horskými stepami, púšťami a pláňami. Rum La Hechicera je oslavou fascinujúcich prírodných krás, miestnej kultúry a histórie zahalenej mystikou. Ide o jednu z krajín, kde sa objavil literárny žáner magického realizmu. Samotní tvorcovia tejto značky hovoria, že pravda je v Kolumbii často oveľa zvláštnejšia než fikcia. A tak možno nikoho neprekvapí, že aj názov značky La Hechicera v preklade zo španielčiny znamená “čarodejka.”

Rodina Riascos a ich Casa Santana Ron y Licores

Za značkou rumu La Hechicera stojí rodina Riascos, ktorá už tri generácie v Kolumbii vyrába jemné rumy zamerané na chuť a kvalitu. 

Samotnú značku La Hechicera však vytvorila až tretia generácia Riascovcov v roku 2011. Stáli za ňou súrodenci Laura a Miguel Riascos mladší a ich spolupracovníčka Martamaria Carrillo.

Celý príbeh však začal ešte desaťročia pred jej vznikom ako vízia ich otca a starého otca. Túžili vyrábať rum, no nevedeli ako. Z banánovej farmy na kolumbijskom karibskom pobreží sa tak Migueal Riasco starší kvôli novým obchodom opakovane vracal na Kubu. Po neuveriteľných 17 návštevách sa mu podarilo uzavrieť dohodu s jedným z ministrov Fidela Castra a začal spolupracovať s najväčšími kubánskymi odborníkmi na výrobu rumu.

V Barranquille, hlavnom meste kolumbijského regiónu Atlántico, tak vznikla továreň, ktorá dostala názov Casa Santana Ron y Licores. Tá dodnes spracováva a mieša rumy pochádzajúce z rôznych kolumbijských, kubánskych a stredoamerických destilériek. Patrí medzi jednu z mála súkromných kolumbijských tovární na výrobu rumu. Cestovaním po Karibiku, získavaním najkvalitnejších výrobných surovín, vyhľadávaním tých najlepších sudov a priťahovaním najtalentovanejších master blenderov, tak rodina Riascos postupne vytvorila rum s výrazným štýlom a vlastným príbehom.

Aký je rum La Hechicera

“Rum, rovnako ako človek, je oceňovaný viac pre zrelosť, než pre svoj vek.”
Miguel Riascos Noguera (zakladateľ a prezident Casa Santana)

La Hechicera je prírodný rum bez príkras.
To znamená, že je bez ďalších pridaných látok alebo vylepšovania chuti cukrom. Jeho jemná hladká chuť je výsledkom zrenia v ušľachtilých amerických dubových sudoch po bourbone, vďaka čomu nepotrebuje žiadne dochucovanie a záverečné dolaďovanie. Rum dozrieva systémom solera a do tohto procesu sú zapojené len rumy v úctyhodnom veku 12 až 21 rokov. Chuťový profil vám pripomenie, ako by mal chutiť skutočný rum. Cítiť v ňom intenzívne drevité tóny, opojný karamel, pomarančovú kôru, tabak a espresso.

Na proces zrenia a miešania rumov La Hechicera dohliada od roku 2002 japonsko-kubánsky master blender Giraldo Mituoka Kagana. Giraldo začal svoju kariéru rezaním cukrovej trstiny počas kubánskej revolúcie. Postupnýcm zdokonaľovaním svojich vedomostí o cukre a destilátoch z cukrovej trstiny sa vypracoval až na uznávaného master blendera. Giraldo, ako syn japonských prisťahovalcov, pristupuje k svojej úlohe s presnosťou samurajov.

Dizajnová fľaša

Rum La Hechicera budú mať radi všetci, ktorí okrem výnimočnej chuti rumu dokážu oceniť aj zaujímavý príbeh na pozadí a prekrásny dizajn. Stačí si prezrieť fľašu oproti svetlu a váš celkový zážitok z vychutnávania tohto rumu umocnia obrazy na skle.

Fľašu tohto výnimočného rumu si zo Svetnapojov.sk môžete objednať tu. A pozor, aktuálne je dostupný aj v cenovo zvýhodnenom sete La Hechicera 5+1 ZADARMO!

Newsletter