V roku 1904 bola v severnom Peru založená spoločnosť Hacienda Agrícola de Chiclayo v Chiclayo, malej osade medzi morom a horami, známej ako "mesto priateľstva". Skupina poľnohospodárov sa tu spojila s cieľom obchodovať so svojím cukrom a na tento účel postavila za cenu veľkých osobných obetí malú rafinériu.
V roku 1922 rodina peruánskych statkárov Piera de Castillo, ktorej hlavou bol don Rolando, kúpila od rodiny Gutiérrezovcov haciendu, rafinériu a rozsiahlu plantáž cukrovej trstiny.
Hoci surovín bolo dostatok, technológia bola elementárna. Nedostatok technického know-how znamenal, že cukrová trstina a celý jej potenciál sa nedal plne využiť. Pracovná sila pochádzajúca z miestnych obyvateľov v okolí haciendy bola tiež nedostatočne pripravená.
V roku 1933 poslal don Rolando svojho najstaršieho syna Augusta študovať chemické inžinierstvo na univerzitu v Cambridge.
Už v lete 1938 odišla z Londýna loď určená pre Peru, ktorá viezla vzácne valcové mlynské stroje na cukor a na destiláciu škótsky stĺpový destilačný prístroj. Po mnohých rokoch skúšania a destilovania bol pre mladého Augusta Piera de Castillo rok 1950 nezabudnuteľný: Ron Millonario sa oficiálne narodil.
Rum bol plodom tvrdej práce, ale keďže si ho len málokto mohol dovoliť ochutnať, získal názov "por los millonarios" ako uznanie pre tento exkluzívny klub jednotlivcov, ktorí boli dostatočne bohatí na to, aby si mohli kúpiť tento destilát a vychutnať si jeho jedinečné čaro.
...zistiť viac skryť