Bloody Mary – recept krok za krokom

Bloody Mary je jedným z najikonickejších koktejlov 20. storočia, no jej pôvod je opradený viacerými príbehmi. Najčastejšie sa za miesto zrodu považuje Harry’s New York Bar v Paríži, kam chodili americkí expati počas prohibície. Práve tam mal barman Fernand Petiot okolo roku 1921 ako prvý zmiešať vodku s paradajkovou šťavou. Nápoj bol jednoduchý, ale osviežujúci – a rýchlo si získal popularitu. Keď sa Petiot v 30. rokoch presťahoval do New Yorku a pracoval v hoteli St. Regis, začal Bloody Mary postupne vylepšovať. Pridal korenie, Tabasco a worcester – a tak vznikla verzia, ktorú poznáme dodnes. Američania si drink obľúbili najmä ako „kúru“ po prebdenej noci a stal sa neodmysliteľnou súčasťou brunchovej kultúry.
Pôvod samotného názvu nie je úplne jasný. Jedna teória tvrdí, že koktejl je pomenovaný po kráľovnej Márii I. Tudorovej, známej pod prezývkou „Bloody Mary“ kvôli jej krutovláde. Iná verzia hovorí, že meno dostal podľa barmanky Mary z chicagskeho baru „Bucket of Blood“. A podľa niektorých hostí v Paríži mal kokteil farbou pripomínať krvavú tvár ich známej menom Mary.
Od polovice 20. storočia sa Bloody Mary stal ikonou barovej kultúry a dodnes sa považuje za „raňajkový koktejl“. Často sa podáva nielen s klasickou ozdobou – zelerovou stonkou a citrónom – ale aj s kreatívnymi doplnkami ako slanina, krevety či dokonca mini sendviče. Vďaka svojej univerzálnosti a charakteristickej chuti zostáva Bloody Mary jedným z najobľúbenejších miešaných drinkov na svete.
Prinášame vám recept, tipy a variácie, ako ho ľahko pripraviť doma.
Ingrediencie:
-
50 ml Mamont vodka
-
90 ml paradajková šťava (najlepšie hustejšia)
-
15 ml citrónová šťava
-
2–3 kvapky Worcesterskej omáčky
-
2–3 kvapky Tabasca (alebo podľa chuti)
-
Štipka soli a čierneho korenia
-
Voliteľne: štipka chrenu alebo sellerovej soli
Objavte aj ďalšie obľúbené značky vodky: Absolut, Russian Standard, Finlandia.
Postup prípravy Bloody Mary
-
Do šejkra vložte ľad a vlejte všetky ingrediencie.
-
Jemne pretrepte (alebo premiešajte v pohári, ak nechcete penu).
-
Prelejte do vysokého pohára s ľadom.
-
Ozdobte stopkou zeleru, plátkom citróna alebo cherry paradajkou na špajli.
Tipy a variácie
-
Extra twist s Mamont vodkou: má jemný „chlebový“ tón a mierne sladkastý dozvuk – výborne sa hodí pridať trochu nálevu z nakladanej uhorky alebo štipku údenej papriky.
-
Pikantnejšia verzia: pridajte viac Tabasca alebo čerstvo nastrúhaný chren.
-
Virgin Mary: úplne vynechajte vodku – ideálna nealko verzia.
-
Zmena základného alkoholu: skúste Bloody Mary s ginom alebo tequilou pre iný charakter drinku.
Všetky suroviny na Bloody Mary a ďalšie koktejly nájdete v našej kategórii Vodka a v sekcii Miešam doma – recepty.