Porovnanie 0

Calvados

Filter parametrov
 
 
Calvados
Viac o produktoch
Calvados je ušľachtilá jablčná pálenka vyrábaná v regióne Calvados na juhu francúzskej Normandie. História názvu calvados siaha až do roku 1588. V tomto roku stroskotala na skalnatom pobreží Normandie španielska loď El Calvados. Skaly pobrežia boli od stroskotanie nazývané calvados. Postupným šírením sa názov presunul až na pobrežie. Dodnes sa žiadna iná jablčná pálenka vyrobená mimo región Calvados nesmie označovať ako Calvados. Pre výrobu calvadosu sú zákonom stanovené pravidlá, ktoré predpisujú dvojitú destiláciu skvaseného jablčného muštu a minimálne dvojročné zrenie v sudoch z dubového dreva. Platí zásada, že čím dlhšie zreje, tým získava lepšiu, plnohodnotnejšiu chuť s typickou prímesou jabĺk, dreva, vanilky a mandlí. Jablká pre mušt sa vyberajú zvlášť starostlivo. V receptúre sa uvádza pomer odrôd 30 % sladkých, 30 % horkastých a 40 % kyslých plodov, dopestovaných výlučne v Normandii. Pre získanie odlišných chutí sú však možné aj iné kombinácie. Na 1 liter destilátu treba 18 kg jabĺk. V dnešných bio-časoch poteší, že calvados neobsahuje žiadne chemické prísady. Môžeme ho podávať ako aperitív pred jedlom alebo ako digestív po jedle na podporu trávenia. Rozlišujeme ho podľa značenia: Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes – najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 2 roky. Vieux, Réserve - najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 3 roky. VO, Vieille Réserve, VSOP – najmladší calvados, ktorý v zmesi zrelminimálne 4 roky a napokon XO, Napoléon, Extra, Hors d´Age, Age Inconnu – alebo aj najmladší calvados, ktorý v zmesi zrel minimálne 6 rokov.
Celý popis