Odteraz nás nájdete na novej adrese Petržalka City, Rusovská cesta 50, 851 01 Bratislava vedľa City Fitness (0901 760 760).

Používame cookies Súbory cookie nám pomáhajú pri poskytovaní služieb. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie. Ďalšie informácie Súhlasím
+421 901 720 720

Rum

Zavrieť
Zavrieť
Zavrieť
Zavrieť
Zavrieť
Zavrieť
Filter produktov:
Zoradenie:
Rum
Rum
Rum je destilát z cukrove trstiny. Stáročiami sa vykryštalizovalo množstvo druhov bieleho a tmavého rumu. Dnes je už každému jasné, že nápoj kedysi u nás zvaný Tuzemský rum vôbec nie je rum, ale zmes zriedeného liehu (vyrobeného zo zemiakov, obilia či repnej melasy) a rumovej esencie. História pravého rumu siaha až do staroveku. Archeológovia se domnievajú, že prototyp tohto destilátu bol známy už v starej Číne a Indii. Rum aký poznáme dnes vznikol v 17. storočí, keď čierni otroci na karibských trstinových plantážach zistili, že melasu - vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny – môžu prekvasiť na alkohol. A potom to už išlo, výrobný proces sa rýchlo zdokonalil a prvý rum bol na svete. Karibik se zrazu stal chýrnou „rumovou“ oblasťou. Onedlho prišli rumu na chuť v Severnej Amerike. Prvá výrobňa tu vznikla ešte v 17. storočí na Staten Islande v New Yorku. Dnes sú všetky pravé rumy výsledkom fermentácie a kvalitnej destilácie melasy z cukrovej trstiny. Pri destilácii vzniká číra tekutina. Zlaté až hnedé zafarbenie, inú voňu a príchuť získava rum v priebehu zrenia v drevených, načastejšie dubových sudoch, niekedy aj vďaka karamelu, ktorý sa do rumu pridáva. Nápoj plnený do fliaš nepochádza z jednej „várky“ trstiny, je to zmes rôznych rumov namiešaná tak, aby dosiahla vlastnú a stálu chuť. Rumy nedelíme len podľa zafarbenia, ale aj podľa krajiny pôvodu. Tie zo španielsky hovoriacich krajín sú charakteristické svojou čistou hladkou chuťou, tmavšie rumy z anglofónnych zemí vynikajú plnou chuťou s horkým melasovým podtextom. Drahšie rumy z frankofónneho sveta si zas zachovávajú originálnu chuť cukrovej trstiny. Domovinou rumu je Karibik, slávny je však predovšetkým rum z Jamajky a Kuby. Tradičným producentom začína úspešne konkurovať rum z iných kútov sveta, kde sa výrobcovia orientujú na nové trendy. Dôraz už nekladú na zrenie, ale na technológiu výroby. Moderné rumy (napr. z ostrovov Reunion a Maurícius) sú „čerstvejšie“. Nielen vinársky glóbus je teda rozdelený na Starý a Nový svet... ...zistiť viac skryť