Cider je ľahký kvasený nízkoalkoholický ovocný nápoj. Vyrába sa fermentovaním (zvyčajne) 100% jablkovej šťavy. Neprávom býva označovaný ako “pivo s jablkami”. Sajder však nemá nič spoločné ani s pivom, ani s radlermi. Nepatrí dokonca ani medzi ovocné vína, aj keď k nim má blízko.
Tie najlepšie cidre sa vyrábajú iba zo 100% jablkovej šťavy v procese prirodzeného kvasenia, bez pridaného cukru, farbív a aróm. Chuť pravého jablkového sajdra, ktorý prešiel poctivou výrobou tvorí šťava zo zmesí jabĺk - unikátna pre každú značku, výrobcu a často dokonca aj produkt. Skutoční majstri na výrobu sajdrov zvládnu celý proces výroby ciderov iba vzájomným vyvažovaním sladkej a kyslej chuti šťavy z rôznych odrôd jabĺk. Existujú však aj špeciálne edície, ktoré nájdete aj v našom e-shope a ktoré okrem jablkovej šťavy obsahujú aj menší podiel malinovej, čučoriedkovej alebo inej ovocnej šťavy.
Ak chcete skúsiť všetky špeciality, ochutnajte aj hruškový perry cider (alebo tiež známy ako pear cider), ktorý je osobitnou kapitolou v rodine ciderových nápojov. Hruškový sajder totiž oproti iným ovocným ciderom nemá základ z jablkovej šťavy, ale vyrába sa priamo fermentovaním 100% hruškovej šťavy.
Čo krajina, to iný recept na výrobu, iný obsah alkoholu, iná chuť a dokonca aj výslovnosť názvu tohto nápoja. Hovoriť mu tak pokojne môžete cider, sajder alebo cidra. Vyskúšať môžete suché, polosladké, sladké sajdre, ale aj perlivý cider typický pre Francúzsko.
Správny spôsob ako sa pije cider v letnom období je na ľade, či chladený. Sajder však perfektne doladí aj miešané drinky. V zimnom období si z neho pokojne pripravte aj hriaty nápoj s vašimi obľúbenými koreninami. Gurmánom ho radíme kombinovať najmä so syrom. Ak chcete jablkové cidre vyskúšať pri varení, oplatí sa ich prilievať do marinád alebo ním podlievať kačacie, kuracie a bravčové mäso.
...zistiť viac skryť